- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BERD: Bancile mama nu au abandonat filialele din ECE, care raman stabile financiar

29 Jan, 14:52 • Redactia DailyBusiness
Institutiile financiare din Europa Centrala si de Est (ECE) au inca stabilitate financiara, iar bancile mama nu le-au retras inca sprijinul, a spus Erik Berglof, economist sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
BERD: Bancile mama nu au abandonat filialele din ECE, care raman stabile financiar

Acesta a explicat ca BERD a redus estimarile privind cresterea medie a economiilor din regiunea in care este prezenta, respectiv Europa Centrala si de Est si Tarile Baltice, pana la 0,1%, fata de 2,5%, cat anticipase in noiembrie 2008, pe fondul scaderii intervenite intre timp la nivelul productiei industriale, precum si din cauza diminuarii cererii pe piata europeana.

Acesta a mentionat ca in conditiile de criza, este foarte greu ca guvernele din tarile europene dezvoltate sa sprijine cu fonduri subsidiarele bancilor proprii din strainatate, dar exista state precum Austria, Italia si Suedia, interesate sa mentina pe temen lung legaturile financiare cu aceasta zona.

De asemenea, guvernele tarilor unde se afla subsidiarele ar trebui sa raspunda acestor initiative, asa incat sa fie vorba de un efort international conjugat.