- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR menține dobânda cheie la 7%. Politica monetară a băncii centrale, neschimbată din ianuarie 2023

04 Apr, 21:16 • Adrian Popovici
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, joi, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.
BNR menține dobânda cheie la 7%. Politica monetară a băncii centrale, neschimbată din ianuarie 2023

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, în şedinţa de joi, 4 aprilie, a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Trebuie precizat și faptul că acest nivel al dobânzii cheie a fost menținut la același nivel din ianuarie 2023. Trebuie precizat că această decizie nu a fost așteptată de specialiștii marilor instituții bancare din țară, după cum arată Economedia.

În plus, la această ședință a BNR s-a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea, s-a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Dobânda cheie nu a mai fost modificată din luna ianuarie 2023, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Reacția băncilor la decizia BNR

Specialiștii BCR au anticipat că BNR va menține neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în ședința Consiliului de administrație din 4 aprilie, în conformitate cu consensul. Ei sugerează că comunicatul de presă ar putea oferi puține îndrumări pentru viitor, iar procesele-verbale publicate ulterior ar putea oferi mai multe indicii despre schimbările de opinii ale membrilor Consiliului de administrație cu privire la perspectivele ratei.

Cu toate acestea, specialiștii BCR rămân la estimarea lor privind prima reducere a ratei în luna mai, deși recunosc că riscul unei reveniri la următoarele ședințe a crescut în urma recentelor surprize negative privind inflația. Prognozează că rata cheie ar putea ajunge la 5,75% până la sfârșitul anului.

„Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% la ședința Consiliului de administrație din 4 aprilie, în conformitate cu consensul. În comunicatul de presă ar trebui să existe puțină îndrumare în perspectivă, dacă va exista.

Poate că procesele-verbale, publicate de obicei la câteva săptămâni după ședință, ar putea oferi mai multe indicii dacă există vreo schimbare în opiniile membrilor Consiliului de administrație cu privire la perspectivele ratei.

Rămânem la estimarea noastră privind prima reducere a ratei în luna mai, deși riscul unei reveniri la următoarele ședințe a crescut după recentele surprize negative privind inflația. Ne așteptăm ca rata cheie să ajungă la 5,75% până la sfârșitul anului”, au transmis analiștii BCR în așteptarea deciziei BNR.

Banca Națională a României (BNR)
Banca Națională a României (BNR)

Citește și: Inflaţia din Uniunea Europeană îşi continuă scăderea. BCE ar putea să reducă dobânda cheie la următoare ședință de politică monetară

Ce spune restul pieței despre decizia BNR?

Analiștii ING anticipau că BNR va menține neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în ședința din 4 aprilie. Deși BNR nu este cunoscută pentru furnizarea unor orientări clare în perspectivă, s-ar putea să apară indicii privind o primă reducere a ratei la ședința din luna mai. Specialiștii își mențin previziunea pentru o reducere a ratei de 25 de puncte de bază în mai și pentru reduceri totale de 100 de puncte de bază până la finalul anului, cu riscuri ușoare de creștere.

„Ne așteptăm ca Banca Națională a României (BNR) să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în ședința din 4 aprilie. Deși orientarea în perspectivă nu este tocmai punctul forte al BNR, ar putea apărea unele indicii privind o primă reducere a ratei la ședința din luna mai. Ne menținem apelul nostru pentru o reducere a ratei de 25 puncte de bază în luna mai și pentru reduceri de rată de 100 puncte de bază până la sfârșitul anului, cu riscuri ușoare de creștere”, explică specialiștii ING.

Citește și: BNR a decis! Dobânda cheie rămâne la 7%