- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR a decis! Dobânda cheie rămâne la 7%

13 Feb, 15:58 • Bumbeneci Diana
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Anunțul mult așteptat a fost făcut printr-un comunicat.
BNR a decis! Dobânda cheie rămâne la 7%

Consiliul de Administrație al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Anunțul a fost făcut oficial prin intermediul unui comunicat de presă.

Dobânda cheie rămâne la 7%

Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut. La acea vreme, BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Poți citi: ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă

BNR
BNR

“Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung, sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”, precizează instituţia.

Ce este dobânda cheie în România

Dobânda cheie în România este stabilită de către Banca Națională a României (BNR) și reprezintă rata de referință la care băncile comerciale împrumută bani de la BNR sau își plasează excedentul de lichidități. Dobânda cheie este utilizată pentru a influența costul creditelor și dobânzile la depozite, fiind un instrument important al politicii monetare a BNR. Decizia privind nivelul dobânzii cheie este luată de Consiliul de Administrație al BNR și poate fi ajustată în funcție de obiectivele macroeconomice și condițiile din piața financiară. Este important de menționat că dobânda cheie poate fi modificată periodic în funcție de evoluțiile economice și de inflație.

Vezi și: Moment crucial pentru români! BNR decide soarta dobânzii cheie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult