- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Veniturile solicitantilor de credit pot fi cu maxim 20% peste cele din anul anterior

09 Jul, 11:12 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita bancilor sa ia in calcul, in acordarea de credite catre populatie, venituri care nu depasesc cu mai mult de 20% pe cele declarate fiscal in anul anterior de solicitant. Exceptie vor face situatiile in care acesta poate dovedi caracterul de continuitate al incasarilor ce depasesc acest procent.
BNR: Veniturile solicitantilor de credit pot fi cu maxim 20% peste cele din anul anterior

Bancile pot lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa demonstreze caracterul de continuitate a acestora, se arata intr-un proiect publicat de BNR.

Dispozitiile propuse de banca centrala nu se aplica insa in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.

Bancile trebuie sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress test, pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, precum si nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale.

Totodata, institutia de credit trebuie sa prezinte clientului cel mai mare nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de imprumutator pe pacursul traversarii perioadelor nefavorabile.

Modelul de stress test se va aplica inclusiv in cazul creditelor indexate.

Totodata, bancile trebuie sa se asigure ca „tertele parti utilizate in promovarea produselor de creditare” (de exemplu, brokerii de credite – n.r.) aplica aceleasi proceduri pentru atragerea clientilor, conform BNR.

Bancile trebuie sa aplice noile prevederi in termen de cel mult 45 de zile de la adoptarea noului regulament.