- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BRD: Economia va creste cu 6,6% in 2008, varf de inflatie in iulie

21 Apr, 12:09 • Redactia DailyBusiness
Cresterea economica ar putea fi de 6,6% in 2008, pe fondul revenirii sectorului agricol, precum si al aportului taxelor nete la PIB, a spus luni Florian Libocor, economistul sef al BRD-SocGen.
BRD: Economia va creste cu 6,6% in 2008, varf de inflatie in iulie

„Excludem posibilitatea ca rata de crestere reala a economiei sa scada in 2008. Diminuarea produsului intern brut (PIB) din 2007 s-a produs din cauza aportului sub asteptari al agriculturii si al aportului mic al taxelor nete”, a mai spus Florian Libocor, cu ocazia prezentarii raportului „Romania-Perspective economice”.

Acesta a explicat ca in 2007, odata cu intrarea in Uniunea Europeana (UE) au fost anulate si anumite taxe care privesc libera circulatie a marfurilor.

Raportul realizat de BRD estimeaza o crestere de 6,3% a economiei in 2009 si de 6,1% in 2010.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in 2007 cu 6%, ca urmare a avansului puternic inregistrat de servicii si de constructii, care au compensat declinul accentuat din sectorul agricol.

Inflatia va fi de peste 9% in iulie si de 7% la sfarsitul anului

Inflatia anuala din 2008 va cunoaste un varf de peste 9% in luna iulie, urmand ca dupa aceasta luna nivelul indicelui sa scada, ajungand la o valoare de 7% la finele anului, estimeaza raportul BRD-SocGen.

„In privinta inflatiei, suntem convinsi ca presiunile ce s-au manifestat la sfarsitul anului trecut vor mai fi prezente 2-3 luni, dupa care influenta acestora va scadea”, a declarat economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale.

Florian Libocor a mentionat ca este de asteptat ca si in urmatorii ani valoarea indicelui sa se situeze peste nivelul tintei bancii centrale.

In ceea ce priveste cursul de schimb, raportul „Romania-Perspective economice” anticipeaza un nivel de 3,4 lei/euro pentru finele anului 2008. Economistii BRD-SocGen preconizeaza totodata ca banca centrala va creste dobanda de politica monetara la 9,75-10% in cursul intrunirii Consiliului de Administratie din mai.