Finante-Banci

Cat de mult se vor scumpi in 2012 tigarile, alcoolul si carburantii

03 Oct, 16:41 • iulian.matache
Accizele de anul viitor vor fi calculate la cursul leu-euro anuntat astazi de Banca Central Europeana, astfel ca produse precum carburanti, energie electrica, tigari, alcool vor suferi modificari de pret. Cat de mari vor fi acestea?
Cat de mult se vor scumpi in 2012 tigarile, alcoolul si carburantii

Accizele pentru anul viitor nu vor avea o crestere semnificativa comparativ cu acest an, spun reprezentantii din domeniu. Astfel, impactul scumpirii produselor accizabile, precum tutun sau combustibil, va fi unul neglijabil pentru buzunarele romanilor.

Accizele pe 2012 se vor calcula la cursul de schimb anuntat luni de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv de [b]4,3001 lei/euro[/b], mai mare cu doar 0,8% fata de nivelul din urma cu un an, de 4,2655 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

Potrivit articolului 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, accizele la carburanti, energie electrica, gaze, alcool sau tigari se calculeaza pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Expertul fiscal Gabriel Biris a declarat pentru DailyBusiness.ro ca impactul acestui curs la care sunt calculate accizele asupra preturilor percepute clientilor va fi unul „neglijabil”.

„Vorbim de o [b]crestere de 1 – 1,5 bani pe litrul de motorina[/b] si putin mai mult in cazul tigarilor”, a mentionat Biris, care a adaugat ca aceasta diferenta nu va fi simtita de romani.

Acesta a subliniat ca ar trebui sa fie ingrijorati cei de la Finante pentru ca inflatia a fost semnificativ mai mare fata de deprecierea cursului.

Mai mult, analistii X-Trade Brokers considera ca impactul pe care cresterea accizelor il va avea asupra pretului benzinei ar putea fi absorbit usor in cazul in care temerile legate de economia globala mentin tendinta descendenta a pretului petrolului, iar astfel benzina s-ar putea chiar ieftini.

[b]Preturile bauturilor alcoolice, mai mari cu 2-3%[/b]

„Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 2-3% de la 15 ianuarie anul viitor”, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice – Garant.

Potrivit acestuia, pe langa acciza efectiva pe alcool, preturile bauturilor vor fi influentate si de cresterea accizelor si implicit a costurilor carburantilor si energiei electrice.

Cea mai mare crestere de pret o vor inregistra bauturile alcoolice tari, intrucat acciza in cazul acestora reprezinta peste 70% din pretul total, respectiv 750 de euro pentru un hectolitru de alcool pur.

[b]Tigarile s-ar putea scumpi cu 0,1-0,2 lei/pachet[/b]

„Fata de alti ani, diferenta de curs nu este dramatica. In 2009, diferenta de curs era de 14%, fata de aproape 1% anul acesta”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs JTI Romania.

Ea adaugat ca deprecierea leului va avea o influenta, insa nu va fi singura care va determina scumpirea tigarilor.

„Va mai fi luata in considerare inflatia si diferite alte costuri precum cele generate de trecerea la tigarile cu tendinta de aprindere redusa”, a explicat Gilda Lazar.

Aceasta a precizat ca influenta efectiva a cursului asupra pretului tigarilor va fi de 0,1-0,2 lei/pachet.

Chiar daca acciza calculata in functie de cursul anuntat astazi de BCE va intra in vigoare din ianuarie, modificarile de pret la nivelul tigarilor nu vor fi operate neaparat in acelasi timp, a mentionat reprezentanta JTI Romania.

Incasarile din accize la bugetul general consolidat au urcat in primele opt luni cu 16,2%, la 12,46 miliarde de lei. Ponderea accizelor in total venituri este de peste 10%.

Pentru anul viitor, Guvernul mizeaza pe venituri din accize de 21,75 miliarde de lei, cu 8% peste estimarea din acest an.