- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce dileme au românii despre Legea bacșișului. „Cum procedez la coafor?”

16 Dec, 13:28 • Gorgorin iulia
Este oficial! Legea bacșișului va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă românii au numeroase dileme legate de felul în care se va proceda și se întreabă când, cui şi, mai ales, cât trebuie să dea bacşiş.
Ce dileme au românii despre Legea bacșișului. Cum procedez la coafor?

Românii au numeroase dileme legate Legea bacșișului, dar mai ales de felul în care vor reacționa atât clienții, cât și chelnerii sau prestatorii de servicii și se întreabă deja când și cui vor trebui să de dea bacșiș.

Deși mai au la dispoziție două săptămâni să se familiarizeze cu Legea bacșișului, oamenii sunt debusolați și nu prea înțeleg cum vor proceda în anumite situații.

Dilemele românilor despre Legea bacșișului

Legea bacșișului
Legea bacșișului

 

„Ce fac eu acum, întreb clientul în avans dacă lasă și el ceva?” este nedumerirea exprimată de un patron al unei cafenele dintr-o zonă turistică. Iar dilema este legată de oamenii care nu au bani sau au doar „doi lei”.

Citiți și: Efectele negative ale impozitării bacșișului în România. Adrian Negrescu, analist econonomic: „E o decizie proastă! Nu este exclus să asistăm la un exod în masă către alte domenii!”

„El se simte obligat implicit, noi cerșim explicit”, spune aceasta, într-o postare care a strâns aprecieri pe Facebook, potrivit b365.ro

O altă dilemă pe care o au românii este cea legată de bacșișul lăsat în saloanele de înfrumsețare.

„Bacșișul este o acțiune personală, cât de mulțumit am fost de servicii, de relația pe care am avut-o cu persoana recompensată și chiar de starea emoțională personală din acel moment și mi se pare meschin să fiscalizezi așa ceva”, spune o altă persoană care întreabă cum va face la coafor sau la cosmetică.

Este oficial! Bacșișul ospătarilor va fi trecut pe bon de la 1 ianuarie 2023. Clientul poate lăsa până la 15% din valoarea consumației

La 13 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a stabilit că bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal și va fi impozitat cu 10%.

 Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

„Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat”, mai prevede amendamentul deputatului PNL Bogdan Huţucă la iniţiativa legislativă.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Citiți și: CTP ironizează impozitarea bacşişului: „Bacşişul se dă cu hârtii. Dacă pui cardul pe fruntea lăutarului, cade, nu-l ţine scuipatul”