- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

CE: Romania nu a transpus directiva pentru eficienta energetica

29 Jan, 16:02 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana a transmis joi, un aviz motivat - al doilea stadiu al procedurii de incalcare a tratatului de aderare (infringement) - impotriva a 20 de state membre, printre care si Romania, care nu au transpus in legislatia nationala directiva europeana privind eficienta energetica, potrivit NewsIn.
CE:  Romania nu a transpus directiva pentru eficienta energetica

Directiva viza eficientizarea consumului de energie, prin oferirea de stimulente si servicii energetice, iar Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia si Marea Britanie nu s-au conformat cererilor din notificarea formala transmisa in iulie 2008.

Cele 20 de state membre nu au informat, pana in prezent, Comisia Europeana despre transpunerea completa a directivei in legislatiile nationale.

Directiva stabileste un cadru in interiorul caruia statele membre pot crea un climat de afaceri si o infrastructura pentru eficienta energetica in toate sectoarele economice.

Directiva se aplica in constructii, transporturi, agricultura si sectoarele industriale. In plus, aceasta creeaza conditiile pentru dezvoltarea si promovarea unei piete a serviciilor energetice si pentru imbunatatirea sectorului energetic, prin stabilirea rolului distribuitorilor de energie si al sectorului public, dar si a finantarilor pentru proiectele de economisire a energiei.

Angajamentul politic al statelor membre pentru eficienta energetica trebuie intarit prin actiuni legislative la nivel national, se arata in comunicatul CE.