- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor pentru a obține fructe mari și gustoase. Secretul grădinarilor pricepuți

06 May, 10:29 • Bruma Loredana
În rândurile de mai jos vă vom dezvălui care este secretul pentru a obține căpșuni mari, zemoase și cu un gust autentic. Grădinarii pricepuți apelează la metode naturale, care dau rezultate spectaculoase.
Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor pentru a obține fructe mari și gustoase. Secretul grădinarilor pricepuți

Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor pentru a obține fructe mari și gustoase. Există câteva trucuri la care recurg grădinarii cu experiență pentru a obține o recoltă bogată și gustoasă.

Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor pentru a obține fructe mari și gustoase. Trucurile pe care trebuie să le cunoști

Știați că gunoiul de capră este baza unui sol fertil? Acesta se aplică toamna sau la începutul primăverii la rădăcina căpșunilor. Gunoiul de capră bine fermentat este bogat în nutrienți esențiali. Spaniolii obișnuiesc să-l amestece cu paie, pentru a îmbunătăți textura solului și a menține umiditatea optimă, scrie click.ro. 

Citește și Fructele românești au preț dublu. Gerul din martie și aprilie au distrus livezile din toată țara

De asemenea, făina de oase sau cojile de ouă pisate sunt adevărate „boostere” pentru obținerea căpșunilor dulci și sănătoase. Acestea se pun direct în groapa în care plantăm tufa de căpșuni sau se presară la baza plantei.

Un compost bine descompus, bogat în materie organică, este introdus la rădăcina căpșunilor în momentul plantării. Acesta oferă nutrienți esențiali pe tot parcursul sezonului.

De asemenea, grădinarii cu experiență recomandă ca o dată la două săptămâni, în perioada de creștere activă, să se aplice un fertilizant lichid pe bază de macerat de urzică sau compost lichid. Acestea aduc un aport valoros de azot, potasiu și microelemente, fără a apela la chimicale.

Sarea amară reprezintă un truc al grădinarilor spaniol pentru a obține fructe cu un gust intens. Se dizolvă o lingură în 5 litri de apă și se aplică la rădăcină o dată pe lună. Fructele vor fi mai dulci, mai aromate și mai colorate.

Citește și Cât a ajuns să coste kilogramul de căpșuni românești în 2025. Mulți români evită să cumpere aceste fructe<

  • 1 kg urzici proaspete (sau 200 g uscate)
  • 2–3 coji de banană (bogate în potasiu și fosfor)
  • 4–5 coji de ou bine uscate și pisate (surse de calciu)
  • 10 litri apă (ideal, de ploaie sau lăsată 24h la decantat)
  • (Opțional) 1 lingură de melasă sau miere pentru accelerarea fermentării

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele într-un recipient de plastic și se lasă la fermentat timp de 7–10 zile. Amestecă zilnic, iar când preparatul nu mai face spumă și capătă un miros ușor înțepător, este gata.

Utilizare:

Se diluează (1 parte macerat la 10 părți apă) și se udă la rădăcina căpșunilor la fiecare 10–14 zile. Evită aplicarea pe frunze în zilele caniculare sau înainte de recoltare.

Acest îngrășământ stimulează înflorirea și formarea fructelor mari, îmbunătățește gustul și dulceața căpșunilor, fortifică planta împotriva bolilor.

Urmărește Daily Business pe Google News