Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor pentru a obține fructe mari și gustoase. Există câteva trucuri la care recurg grădinarii cu experiență pentru a obține o recoltă bogată și gustoasă.
Știați că gunoiul de capră este baza unui sol fertil? Acesta se aplică toamna sau la începutul primăverii la rădăcina căpșunilor. Gunoiul de capră bine fermentat este bogat în nutrienți esențiali. Spaniolii obișnuiesc să-l amestece cu paie, pentru a îmbunătăți textura solului și a menține umiditatea optimă, scrie click.ro.
De asemenea, făina de oase sau cojile de ouă pisate sunt adevărate „boostere” pentru obținerea căpșunilor dulci și sănătoase. Acestea se pun direct în groapa în care plantăm tufa de căpșuni sau se presară la baza plantei.
Un compost bine descompus, bogat în materie organică, este introdus la rădăcina căpșunilor în momentul plantării. Acesta oferă nutrienți esențiali pe tot parcursul sezonului.
De asemenea, grădinarii cu experiență recomandă ca o dată la două săptămâni, în perioada de creștere activă, să se aplice un fertilizant lichid pe bază de macerat de urzică sau compost lichid. Acestea aduc un aport valoros de azot, potasiu și microelemente, fără a apela la chimicale.
Sarea amară reprezintă un truc al grădinarilor spaniol pentru a obține fructe cu un gust intens. Se dizolvă o lingură în 5 litri de apă și se aplică la rădăcină o dată pe lună. Fructele vor fi mai dulci, mai aromate și mai colorate.
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele într-un recipient de plastic și se lasă la fermentat timp de 7–10 zile. Amestecă zilnic, iar când preparatul nu mai face spumă și capătă un miros ușor înțepător, este gata.
Utilizare:
Se diluează (1 parte macerat la 10 părți apă) și se udă la rădăcina căpșunilor la fiecare 10–14 zile. Evită aplicarea pe frunze în zilele caniculare sau înainte de recoltare.
Acest îngrășământ stimulează înflorirea și formarea fructelor mari, îmbunătățește gustul și dulceața căpșunilor, fortifică planta împotriva bolilor.