- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cetelem intra pe piata creditelor ipotecare, din trimestrul 4

29 May, 15:19 • Redactia DailyBusiness
Institutia financiara nebancara (IFN) Cetelem se va axa in continuare pe credite de consum in lei, urmand ca, din ultimul trimestru al lui 2008, sa acorde si credite ipotecare, doar in euro.
Cetelem intra pe piata creditelor ipotecare, din trimestrul 4

Creditele de consum sunt acordate de Cetelem doar in lei, fiind finantari pe termen scurt. In schimb, compania va oferi credite ipotecare doar in euro, deoarece ii este usor sa se finanteze astfel de la compania mama, a declarat Philippe Foursy, directorul general al companiei, pentru NewsIn.

„Pe credite ipotecare ne vom lansa mai agresiv incepand cu 2009, ultimele luni ale acestui an constituind, de fapt, perioada de lansare pe acest segment”, a explicat directorul Cetelem.

„Piata imobiliara din Romania este prea scumpa. Din acest punct de vedere, cred ca criza financiara internationala va ajuta Romania sa rezolve unele dezechilibre, daca va permite o incetinire treptata a cresterii pe anumite segmente de piata. Per ansamblu, si o incetinire moderata a cresterii economice ar fi sanatoasa”, a adaugat Foursy.

Extinderea pe segmentul creditelor ipotecare este unul dintre principalele argumente pentru largirea, in continuare, a retelei teritoriale a Cetelem. Directorul general al companiei a declarat ca institutia a facut deja angajari pentru a sustine noua directie de dezvoltare.

Cetelem s-ar putea transforma din institutie financiara nonbancara in banca, insa abia din 2009, a mai spus Foursy, explicand ca decizia de trecere la un nou statut va depinde de evolutia pietei.

PNB Paribas are deja inregistrata o sucursala bancara in Romania, sub numele PNB Paribas Lease Group. Directorul Cetelem a explicat ca grupul nu a decis inca daca, in cazul transformarii IFN-ului in sucursala bancara, cele doua entitati vor fuziona sau vor functiona separat.

Ca ritm de crestere a volumului de credite, Foursy spune ca a observat o incetinire in ultimele doua luni, dar Cetelem tinteste, in acest an, un avans cu 35-40% a portofoliului de credite pe segmentul principal de activitate, consumer finance, peste ritmul mediu de crestere a pietei, pe care Foursy il estimeaza la 20 – 25%.