- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Coface: Numarul intarzierilor la plata s-a dublat in noiembrie

09 Dec, 16:49 • Redactia DailyBusiness
Numarul cazurilor de intarzieri la plata, raportate de catre asiguratii din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor, s-a dublat in noiembrie fata de luna precedenta, a anuntat marti compania de management al creantelor.
Coface: Numarul intarzierilor la plata s-a dublat in noiembrie

„Aproximativ 60% dintre aceste incidente provin din sectorul constructiilor, abia la mare distanta venind sectoare ca distributia bunurilor de larg consum sau IT”, au precizat reprezentantii Coface.

De asemenea, criza de lichiditati a companiilor din Romania este confirmata si de cresterea numarului de companii ale caror instrumente de plata sunt refuzate de banci datorita lipsei fondurilor din conturi, spun analistii Coface.

Desi numarul de astfel de cazuri in sine este unul ingrijorator, si mai ingrijorator este ca in foarte multe situatii, incidentele sunt inregistrate de companii care in anul 2007 prezentau rezultate financiare bune, atrag atentia reprezentantii Coface.

„O companie din domeniul distributiei FMCG, cu o cifra de afaceri de 15 mil. euro in 2007, a avut intr-o perioada de 3 saptamani 109 instrumente de plata refuzate (din care 30 erau cec-uri), iar o companie cu activitati de productie cu o cifra de afaceri de 20 mil. euro in 2007 a avut 55 de instrumente de plata refuzate intr-un interval de o saptamana”, au exemplificat reprezentantii Coface.

2.000 de noi proceduri de insolventa, deschise in 2 luni

Conform datelor publicate de Buletinul Insolventelor, numai in lunile octombrie si noiembrie s-au deschis aproape 2.000 de noi proceduri de insolventa, iar evolutiile observate in cadrul procedurilor de colectare a debitelor evidentiaza faptul ca procedura insolventei este din ce in ce mai des utilizata si a devenit o masura de recuperare a debitelor restante chiar si in cazul in care debitorul este o companie mare si aparent solvabila, mai spun reprezentantii Coface.

Ei remarca faptul ca aceasta criza de lichiditati si gradul de indatorare ridicat al companiilor romanesti determina ca procedura insolventei sa nu reprezinte in toate cazurile o masura eficace. Lipsa lichiditatilor impiedica firmele sa isi achite datoriile catre creditorii aflati chiar sub amenintarea insolventei, iar indatorarea face ca in proportie de peste 90% activele firmelor sa fie gajate catre banci, explica acestia.

„Inca nu am vazut nivelul cel mai de jos al acestei crize, ne aflam abia la inceput. 2009 va fi un an de sacrificiu, in care toate sectoarele si companiile vor suferi. Vor rezista companiile care vor implementa corect programe de restructurare si gestionare a riscurilor, si al caror management va putea anticipa si contracara principalele pericole ce vor impacta compania in urmatoarele 12 luni”, a declarat Cristian Ionescu, director general Coface Romania.

„Asteptam falimente ale unor firme care aratau bine in 2007, dar care vor cadea din cauza impactului defavorabil al crizei asupra sectorului in care activeaza”, a adaugat Ionescu.

In aceste conditii, Coface recomanda companiilor sa manifeste o mai mare prudenta in relatiile cu partenerii de afaceri. Ei spun ca orice decizie de acordare a unui credit comercial trebuie sa fie bazata in primul rand pe informatii la zi despre comportamentul de plata al partenerului (incidente de plata, datorii la bugetul de stat, datorii mari catre furnizori).

De asemenea, trebuie dminuat riscul intampinat in relatiile comerciale prin diversificarea portofoliului de clienti, cu scopul de a evita pe cat posibil expuneri majore pe un numar restrans de parteneri de afaceri si regandirea termenelor de plata acordate.

O alta recomandare Coface vizeaza regandirea gradului de risc al partenerilor deoarece in aceasta perioada chiar si un partener traditional poate sa genereze probleme.