- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concurenta a avizat preluarea Bere Mures de catre Heineken

31 Mar, 14:14 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei (CC) a autorizat preluarea controlului unic, direct de catre Brau Union AG Austria, membra a grupului Heineken, asupra companiei Bere Mures Ungheni, a anuntat luni institutia.
Concurenta a avizat preluarea Bere Mures de catre Heineken

Brau Union face parte din grupul Heineken, grup activ pe plan international in productia, comercializarea si distributia berii si a altor bauturi alcoolice.

Bere Mures este activa in sectorul productiei si distributiei berii si apei minerale.

Pe piata relevanta a apei minerale din Romania, este prezent doar agentul economic achizitionat, Bere Mures, cu o cota de piata nesemnificativa. Avand in vedere aceasta cota de piata, prezenta a numerosi concurenti si faptul ca structura acestei piete nu se modifica in urma concentrarii economice, CC a apreciat ca operatiunea notificata nu ridica probleme de concurenta pe piata apei minerale din tara noastra.

Pe piata romaneasca a berii, aceasta operatiune de concentrare conduce insa la suprapuneri pe orizontala in ceea ce priveste activitatile partilor implicate. Autoritatea romana de concurenta a analizat operatiunea de concentrare economica prin prisma cotelor de piata a societatilor implicate si a concurentilor, a lipsei barierelor la intrarea pe piata, a evolutiei pietei berii si a investitiilor in cresterea capacitatilor de productie realizate de concurenti.

Astfel, Consiliul Concurentei a constatat ca efectele acestei concentrari economice asupra mediului concurential nu sunt semnificative si aceasta operatiune nu conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe piata romaneasca a berii.

Potrivit datelor AC Nielsen din 2007, Heineken Romania este lider pe piata de bere locala, cu o cota de 25,8%. Portofoliul Heineken cuprinde marcile Heineken, Gosser, Silva, Ciuc, Golden Brau, Gambrinus, Bucegi, Hatghita, Hategana, Schlossgold si Zipfer (marca importata).

Pe piata de bere din Romania activeaza si Ursus Breweries, subsidiara a SABMiller plc, cu o cota de piata de 24,9%. Aceasta companie are in portofoliu marcile Ursus, Peroni Nastro Azzurro, Timisoreana, Ciucas, Stejar si Pilsner Urquell

Alti jucatori de bere importanti de pe piata locala sunt InBev Romania, United Romanian Breweries si European Food.

Marcile InBev in Romania sunt Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.

United Breweries Romania (URBB) are un portofoliu format exclusiv din marci internationale ca Tuborg, Tuborg Strong, Tuborg Christmas Brew, Holsten Carlsberg, Skol, Guinness si Kilkenny- importate.

European Food, companie detinuta de fratii Micula, detine marca de bere Burger.