- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Conducta Nabucco costa cu peste 60% mai mult decat se estimase initial

29 May, 17:05 • Redactia DailyBusiness
Investitiile in construirea conductei Nabucco sunt prognozate in prezent la 7,9 miliarde euro, in crestere cu peste 60% fata de nivelul estimat in 2005, potrivit reprezentantilor consortiului care dezvolta proiectul.
Conducta Nabucco costa cu peste 60% mai mult decat se estimase initial

„Costurile de investitii pentru proiectul de construire a unei conducte cu o lungime de 3.300 km care sa transporte 31 milioane metri cubi de gaze naturale, sunt prognozate acum la 7,9 miliarde euro, conform valorilor inregistrate in acest moment”, a declarat Reinhard Mitschek, director general al Nabucco Gaspipeline International.

El a amintit ca prin studiul de fezabilitate al Nabucco, executat in 2005, s-a anticipat un necesar de investitii de aproximativ 5 miliarde euro pentru constructia conductei, pe toata lungimea sa.

„De atunci, pretul titeiului s-a dublat – ceea ce a condus si la preturi ridicate pentru toate sursele primare de energie – precum si pretul otelului. In plus, cererea de otel este ridicata datorita numeroaselor proiecte de mari dimensiuni iar companiile de otel profita de aceasta cerere”, a explicat Mitschek cauzele cresterii costurilor.

„Totusi, competitivitatea si latura economica a proiectului nu vor fi afectate. Cererea mare de energie va duce, de asemenea, la preturi crescute la gaze precum si la tarife de transport mai mari, ceea ce face din Nabucco un proiect foarte profitabil”, a adaugat directorul general al Nabucco Gaspipeline International.

In scurt timp, compania va incepe o analiza a pietei pentru pregatirea urmatoarei etape si a semnat in acest sens o serie de scrisori de interes cu potentiali transportatori marini.

Aceasta analiza a pietei se va adresa tuturor transportatorilor pentru a afla ce isi doresc si pentru a primi raspunsul lor in vederea unor analize ulterioare. Analiza de piata este un proces neangajant, prognozata a fi inceputa la jumatatea lunii iunie 2008.

In proiectul Nabucco sunt implicate companiile OMV Gas International, MOL, Transgaz, Bulgargaz Holding si compania turca Botas.