- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Consumul de hartie in Romania, la jumatate fata de media mondiala

23 Jul, 12:27 • Redactia DailyBusiness
Consumul mediu de hartie si carton din Romania este de 27 kg pe cap de locuitor pe an, de doua ori mai putin decat media mondiala de 55 kg, potrivit datelor Paper Plus, publicate miercuri de companie.
Consumul de hartie in Romania, la jumatate fata de media mondiala

Comparativ cu statele din regiune, consumul mediu anual din Romania de hartie si carton (inclusiv hartie de scris, hartie de ambalaj si hartie folosita in scopuri sanitare) este foarte scazut.

In Bulgaria, consumul mediu anual este de peste 50 de kilograme de hartie si carton, iar in Ungaria depaseste 80 de kilograme.

„Fata de statele dezvoltate din Europa, unde nivelul consumului de hartie depaseste 200 de kilograme anual pe cap de locuitor, in regiunea Europei de Sud-Est acesta se mentine foarte scazut, ceea ce denota potentialul de crestere al acestor piete, care atrag din ce in ce mai multi producatori”, a declarat Marian Ivan, director general Paper Plus.

In Romania, productia interna acopera mai putin de 25% din necesarul de consum al pietei de AfH (piata care cuprinde sisteme de igiena destinate cladirilor de birouri, halelor industriale, spitalelor, spatiilor de prelucrare a alimentelor si, in general, locurilor publice). 1.000 de tone din necesarul de consum sunt oferite de productia interna, in timp ce peste 3.500 de tone provin din importuri, conform estimarilor Paper Plus.

Piata romaneasca de AfH se afla intr-o faza incipienta, ceea ce ar putea atrage atentia marilor producatori europeni. Statele nord si vest europene nu mai reprezinta destinatii atractive pentru producatorii de AfH, deoarece pietele hartiei si cartonului au ajuns deja la maturitate. Mai mult decat atat, tendinta este de reducere a consumului de hartie, datorita noilor tehnologii folosite in acest scop.

Sistemele AfH implementate in ultimul timp in spatiile publice contribuie la reducerea consumului de hartie cu 30% pana la 56%.

Este de asteptat ca scaderea consumului de hartie in industria AfH sa continue, in timp ce pe segmentul „consumer”, in lanturile de retail, este asteptata o crestere a consumului, estimeaza reprezentantii Paper Plus.

Paper Plus este o companie romaneasca infiintata in 2002, care furnizeaza solutii profesionale AfH pentru igiena. Produsele Paper Plus sunt prezente in principalele orase ale tarii precum Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara.

Cifra de afaceri a companiei pentru anul trecut a fost de 1,7 milioane de euro, iar anul acesta estimeaza o valoare a incasarilor de 3 milioane de euro pentru 2008. Compania urmareste atingerea unei cote de piata de 15%, in conditiile in care piata AfH este evaluata la o valoare de 12 milioane de euro.