- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cretu, Visa: Bancile mari vor forma masa critica pentru trecerea la cardurile cu cip

12 Jun, 13:36 • Redactia DailyBusiness
Masa critica pentru trecerea la carduri cu cip va fi realizata atunci cand si bancile mai mari vor incepe sa-si imbunatateasca portofoliul cu acest produs, a declarat pentru DailyBusiness Catalin Cretu, presedintele Visa Europe Romania.
Cretu, Visa: Bancile mari vor forma masa critica pentru trecerea la cardurile cu cip

Conform datelor prezentate de Visa Europe, 50% din cardurile Visa din Europa sunt carduri cu cip si PIN care permit efectuarea tranzactiilor in conditii de securitate sporite. In Romania, ponderea cardurilor cu cip Visa in totalul cardurilor Visa este de sub 10%.

Deocamdata, doua banci locale emit carduri cu cip, iar alte doua institutii de credit isi propun sa introduca aceste instrumente de plata in 2008.

Catalin Cretu a mentionat ca upgradarea retelei de acceptare (bancomate) va fi primul pas pentru trecerea la carduri cu cip, iar „apoi vom vedea si emiterea”.

Pana in prezent, costurile aferente atat upgradarii retelei de acceptare, cat si emiterii de carduri cu cip, au fost un impediment pentru ca bancile sa intre pe acest segment, a subliniat Catalin Cretu.

„Visa va incerca totodata sa se indrepte cu oferta sa catre orasele medii si mici, unde patrunderea acestor mijloace de plata e mult redusa comparativ cu Bucurestiul si alte mari orase din tara”, a spus Catalin Cretu.

Conform presedintelui Visa Romania, cele mai recente statistici ale companiei indicau ca 20% din cardurile Visa din Romania erau emise in Bucuresti. 11 orase principale ale tarii, printre care si Capitala, detin ponderea majoritara in emitere si tranzactare.

Joi, compania a anuntat lansarea unui nou card cu cip, Visa PIN Card, care incorporeaza atat cipul cat si generatorul de coduri, pe spatele cardului.

Noua tehnologie genereaza un cod sigur, utilizat o singura data si afisat astfel incat detinatorul cardului sa il poata vedea pe un ecran integrat cu 8 cifre alfa-numerice.

Sistemul are totodata o baterie incorporata, conceputa astfel incat sa reziste timp de cel putin 3 ani. Produsul ofera institutiei emitente psibilitatea autentificarii tranzactiilor online, fiind totodata un instrument sigur de plata pentru posesori, datorita cip-ului, mentioneaza comunicatul Visa Europe Romania.