- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cultura bacșișului în întreaga lume. Țara în care viața este „prea bună” pentru a fi nevoie de ‘atenții’

16 Jul, 22:23 • stefan.vlad
Cultura bacșișului în întreaga lume. Din China până în Danemarca, țările au obiceiuri diferite, iar CNN a realizat o listă cu cinci destinații unde 'atenția' este obligatoriu sau unde a lăsa ceva bani în plus este considerat o lipsă de respect. Dezbaterea în Statele Unite a fost reaprinsă cu vestea recentă că angajații de la primul Apple Store sindicalizat din SUA propun să ceară bacșiș.
Cultura bacșișului în întreaga lume. Țara în care viața este prea bună pentru a fi nevoie de 'atenții'

Cultura bacșișului în întreaga lume. Practica care provoacă diviziuni s-a răspândit în toată lumea – cel mai recent a provocat controverse în Spania – dar nu peste tot îmbrățișează această cultură cu atâta vigoare ca americanii. În Franța, „service compris” înseamnă că gratuitatea este deja inclusă în nota de plată. În alte locuri, în special în Asia de Est, lipsa oricărei tradiții privind bacșișul este o sursă de mândrie.

Citește și: Cât câștigă chelnerii din Mamaia Nord. Bacșișul poate ajunge până la 2000 de euro

Cultura bacșișului în întreaga lume

Japonia

Japonia este țara în care a lăsa bacșiș nu este doar neobișnuit, ci este considerat o jignire. „Chiar dacă călătorilor li se spune că în Japonia nu se lasă bacșiș, unii oameni sunt în continuare dornici să își arate aprecierea, dar lucrurile nu funcționează în acest fel.

Este obișnuit ca oamenii să lase bani pentru personalul de servire la restaurante, apoi să fie urmăriți la plecare și să li se dea banii înapoi. Mulți nu pot înțelege că oamenii își fac meseria cu mândrie, iar un „oishikatta” (a fost delicios), sau un „gochiso sama” (mulțumesc pentru pregătirea mesei) va fi foarte bine primit. Banii nu vorbesc întotdeauna”, a declarat James Mundy de la InsideJapan Tours, operator turistic cu sediul în Marea Britanie.

Repulsia japonezilor față de bacșiș este palpabilă. Shokunin kishitsu, care se traduce aproximativ prin „meșteșug”, este o filozofie perfecționată de mulți dintre cei care lucrează în industriile care se confruntă cu turiștii, de la recepționerii de hotel la bucătarii de sushi. Serviciul se referă la strictul necesar pentru a face o treabă cu mândrie, iar aprecierea se manifestă cel mai adesea prin complimente (de preferință în japoneză) sau prin plecăciuni.

Egipt

O normă socială adânc înrădăcinată în Africa de Nord, în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud este conceptul de baksheesh, care înseamnă bacșiș sau pomană caritabilă. Acesta poate fi solicitat direct de un șofer de taxi sau de un ghid turistic sau poate fi șoptit sugestiv dintr-un bazar la colț de stradă, dar, în cele din urmă, înseamnă același lucru: se cere un cadou sau un mic bacșiș, indiferent de serviciul oferit.

Interpretat greșit, poate fi tradus prin cerșetorie. Dar a da de pomană săracilor este una dintre cele cinci dogme ale islamului și înțelegerea acesteia va aprofunda înțelegerea călătorului despre această parte a lumii, iar binefăcătorul se presupune că devine mai sfânt prin această acțiune.

În Egipt, astfel de pomană este ceva obișnuit pentru lucrătorii din restaurante, șoferii de taxi, ghizii turistici și personalul hotelier, dar și pentru cei care deschid ușile, personalul de securitate și comercianții.

China

Chiar și în cele mai moderne megalopolisuri chinezești, precum Beijing și Shanghai, există un sentiment de superstiție și tradiție. Bacșișurile nu sunt așteptate, iar în trecut erau chiar interzise.

Într-adevăr, unul dintre principiile Chinei este acela că toți oamenii sunt egali și că nimeni nu este servitorul altuia, iar insinuarea superiorității față de altcineva a fost mult timp un tabu. Și în timp ce China este din ce în ce mai mult o țară a hotelurilor grandioase, a lăsa bacșiș în special în orașele și localitățile mai puțin vizitate încă poate fi considerat un obicei nerespectuos:

Deși în China bacșișul în China a fost considerat în trecut ca fiind nepoliticos, vremurile se schimbă. Chinezii încă nu au obiceiul de a lăsa bacșișuri, dar bacșișurile sunt acum acceptate, în special în orașele mari, unde sunt mulți rezidenți și vizitatori străini. Dacă sunteți în vizită, este binevenit să lăsați un bacșiș mic pentru portari, ghizi turistici și barmani pentru servicii excepționale sau sprijin special. În ciuda istoriei, localnicii vor fi recunoscători”.

Statele Unite ale Americii

Puține țări iau cultura bacșișului la fel de în serios ca SUA. Este înrădăcinată în psihicul național la fel de mult ca și Super Bowl-ul și, uneori, poate fi greu pentru un călător străin să măsoare sau să explice acest spirit.

În prezent, se obișnuiește să se adauge 20-25% la o notă de plată, iar bacșișul reprezintă o provocare atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori. „SUA au o cultură a bacșișului ca nicăieri altundeva. Recent, în New York, am cumpărat o sticlă de apă de la un magazin și, la plată, mi s-a cerut bacșiș. Dar am luat eu însumi apa, am dus-o la ghișeu și am plătit, și totuși se aștepta să las 20%. În prea multe locuri, aceasta este doar o modalitate de a plăti personalului un salariu mai mic și de a transfera mai multe costuri asupra clientului”, a declarat Peter Anderson, director general al serviciului de concierge de călătorie Knightsbridge Circle, potrivit CNN.

Danemarca

Etichetată în mod obișnuit ca fiind una dintre cele mai fericite țări din lume pentru societatea sa egalitară, pentru generozitatea comunității și pentru bunăvoința față de ceilalți, ar putea fi o surpriză să aflăm că danezii sunt, în general, o națiune care nu lasă bacșiș.

În principal, motivele sunt două: cetățenii beneficiază de un PIB pe cap de locuitor mai mare și de un sistem de protecție socială mai bun decât în majoritatea celorlalte țări de pe glob, ceea ce înseamnă că personalul de serviciu, șoferii de taxi și lucrătorii din prima linie nu sunt la fel de dependenți de bacșișuri; iar serviciul este inclus în mod normal în nota de plată la restaurante și hoteluri.