- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum sa dai teapa legal: Iti vinzi business-ul cu datorii \”la export\”

12 Aug, 00:15 • razvan.codorean
Daca ai o firma cu datorii si vrei sa scapi de ea fara probleme, o poti vinde unui cetatean strain, dispus, contra unui comision, sa devina patronul afacerii tale falimentare. Garda Financiara afirma ca astfel de "solutii anti-criza" au luat amploarea unui fenomen.
Cum sa dai teapa legal: Iti vinzi business-ul cu datorii \la export\

Situatia a devenit atat de grava, incat comisarii Garzii Financiare s-au apucat, din proprie initiativa, sa scrie un proiect de lege prin care sa incerce sa inchida aceasta portita legislativa.

Cum decurge afacerea? Foarte simplu. Daca ai o firma si vrei sa scapi de ea, suni la unul dintre zecile de anunturi din ziare sau aparute pe Internet, iar intermediarul iti aranjeaza, pentru un comision ce variaza intre 20 si 30% din valoarea datoriei, vanzarea firmei catre un cetatean strain.

Te mai costa in jur de 1.000 de euro actele si comisioanele notariale si astfel, fara prea mari batai de cap, reusesti sa scapi de obligatiile catre partenerii de afaceri si stat in maxim 2-3 saptamani.

Cine sunt cumparatorii? Dragos Rusu, comisar general adjunct la Garda Financiara spune ca cei mai multi „oameni de afaceri” sunt cetateni din afara Uniunii Europene, din tari sarace, precum Bangladesh, India sau Pakistan.

„Sunt selectati de intermediari cu atentie, pentru ca trebuie sa demonstreze ca nu au cazier fiscal in tara de origine. Vin in tara, merg la notar, semneaza actele, se trece pe la Registrul Comertului, apoi isi incaseaza comisionul si se intorc in tara de origine”, a explicat comisarul, pentru DailyBusiness.ro.

Expertul juridic Iulian Urban, fostul presedinte al firmei de colectare de creante Urban si Asociatii, in prezent vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, spune ca afacerea nu este una noua, fiind practicata inca din anii 90, cand cetatenii arabi erau clientii favoriti ai afacerilor falimentare.

Acum, spune el, procedeul s-a perfectionat si s-a ajuns la adevarate retele infractionale, din care fac parte inclusiv reprezentanti ai autoritatilor.

[quote=Iulian Urban, expert in recuperare creante]Ne-am lovit si noi de astfel de cazuri, in care am avut de recuperat debite in special de la cetateni moldoveni, deveniti peste noapte patroni de afaceri in Romania[/quote]

„Acesti oameni nu vin de capul lor si cumpara firme, sunt adusi de retele bine puse la punct, din care fac parte avocati, notari si angajati ai institutiilor implicate”, a declarat avocatul, pentru DailyBusiness.ro.

Metoda este cunoscuta in mediul de business sub sumele de „Cosciugul”. Dragos Rusu de la Garda Financiara spune ca de aceste afaceri se afla doar in momentul in care unul dintre partenerii de afaceri sau statul isi pune problema recuperarii debitelor datorate de aceste companii.

„Astfel de cazuri sunt aproape imposibil de rezolvat pentru ca noii administratori sunt greu de gasit in tarile lor de origine. Iar daca sunt gasiti, procedurile de tragere la raspundere sunt dificile si dureaza ani de zile”, a aratat acesta.

Garda Financiara vrea sa inchida „traficul de firme”

Garda Financiara lucreaza in prezent la un proiect de lege prin care toate portitele legale care permit derularea unor astfel de afaceri sa fie inchise.

„Practic, acum nu poti dovedi decat foarte greu faptul ca aceste afaceri sunt ilegale”, a declarat Dragos Rusu.

„Exista trei solutii pentru rezolvarea problemei. Una ar fi ca Registrul Comertului sa ceara viitorului proprietar dovezi concludente care sa ateste ca vrea sa faca afaceri cu firma respectiva. O a doua varianta ar fi introducerea obligativitatii ca orice firma inregistrata in Romania sa aiba un administrator roman sau membru al unui stat UE, in asa fel incat, in caz de nevoie, sa avem pe cine trage la raspundere. O a treia solutie ar putea fi obligativitatea, prin lege, ca vanzarea unei firme sa se faca doar in conditiile in care compania respectiva si-a achitat macar obligatiile la stat„, a specificat comisarul Garzii Financiare.

Expertii spun insa ca astfel de solutii ar incalca legislatia europeana si tratatele internationale ce vizeaza libertatea de circulatie a capitalului.
In opinia avocatului Iulian Urban, solutia ar fi ca statul, prin Garda Financiara si celelalte institutii implicate in controlul economiei, sa isi faca treaba cu adevarat.

„De ce nu am vazut un caz de acest gen realizat ca la carte, cu flagrant, cu persoane trimise in judecata, cu dovezi clare? Garda Financiara se plange, insa nu face nimic care sa demonstreze ca vrea sa puna capat acestui fenomen”, a afirmat Urban.

Avocatul considera ca aceasta metoda de evaziune este doar una dintr-o larga paleta de astfel de solutii care, in opinia sa, au transformat Romania intr-un adevarat „El Dorado” pentru afacerile oneroase.

„De ce nu se modifica legislatia privind afacerile cu off-shore-uri, in conditiile in care toti marii oameni de afaceri din Romania deruleaza business-uri prin astfel de companii, vaduvind statul de impozitele si taxele pentru afacerile derulate?”, se intreaba Urban.