- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum să te protejezi pe vreme de caniculă. Medicul Radu Țincu spulberă miturile: „Este greșit să nu bei apă rece. Chiar se recomandă”

22 Jul, 20:30 • Toma Anca
Cum să te protejezi pe vreme de caniculă. Temperaturile extrem de ridicate creează disconfort termic, iar unele persoane cu probleme de sănătate pot fi grav afectate. Așadar, medicul Radu Țincu împărtășește câteva sfaturi și spulberă anumite mituri consumul de cafea, alcool, dar și despre aerul condiționat.
Cum să te protejezi pe vreme de caniculă. Medicul Radu Țincu spulberă miturile: Este greșit să nu bei apă rece. Chiar se recomandă

Cum să te protejezi pe vreme de caniculă. Medicul Radu Țincu a vorbit despre semnele supraîncălzirii, pericolul consumului de cafea sau alcool pe caniculă, dar și despre cât este de rău sau nu să bem apă rece atunci când ne este foarte cald.

Citește și: Alimentele pe care trebuie să le consumi pe timp de caniculă. De ce să te ferești de înghețată și de băuturile reci

Cum să te protejezi pe vreme de caniculă

Medicul Radu Țincu spune că apa la temperatura camerei se bea numai dacă stăm la umbră, în rest fiind recomandat să bem totuși apă rece. Mai mult, medicul spune că alcoolul este cu adevărat periculos în perioade de caniculă. La fel ca și cafeaua, acesta poate duce la creșterea deshidratării.

Atenție foarte mare la expunerea la soare pentru perioade lungi de timp, nu ne dăm seama cât de rapid crește temperatura corpului și ne supraîncălzim. Setea este un prim semn. De obicei, rămânem la soare și transpirăm.

Problema e că nu pierdem doar apă, pierdem și electroliți, în special sodiu și potasiu, care sunt eliminați odată cu această transpirație. Foarte mulți dintre cei care ajung la spital transpirând foarte mult au aceste deficiențe electrolitice, de aceea este bine să consumăm apă minerală, pentru că ea aduce necesarul hidric, dar și cel de electroliți.

Multă lume întreabă: apă rece sau la temperatura camerei? Depinde de situație. Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei, pentru că nu vom resimți atât de intens căldura.

Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului„, a declarat medicul Radu Țincu, potrivit Digi24.ro.

„Alcoolul deshidratează și el, dar face și un alt lucru foarte rău”

În ceea ce privește consumul de cafea și alcool atunci când temperaturile sunt foarte crescute în termometre, medicul recomandă să reducem consumul lor sau chiar să renunțăm la ele, deoarece deshidratează foarte mult, iar alcoolul poate dăuna grav stării de sănătate, crescând riscul de hipotensiune.

Un alt element important este cafeaua. Cafeaua deshidratează, are un efect diuretic. Dincolo de faptul că ne dă o stare de agitație, care e posibil să fie amplificată de căldură, cafeaua determină pierdere de lichide prin urină, prin creșterea diurezei. Dacă bem cafea foarte multă, ea va duce la creșterea eliminării de apă.

Un alt mit este alcoolul. Alcoolul deshidratează și el, dar face și un alt lucru foarte rău, la căldură: crește riscul de hipotensiune. Alcoolul este un vasodilatator, de aceea ne înroșim în obraji când bem, pentru că se produce această vasodilatație, care, combinată cu căldura, poate duce la sincopă. Sunt oameni care cad pur și simplu din picioare când se ridică de la masă pentru că alcoolul a produs această dilatație periferică„, a mai dezvăluit medicul care activează la ATI.

Radu Țincu aduce în discuție și diferența de temperatură dintre exterior și interior și precizează că nu ar trebui să fie foarte mare. Așadar, temperatura scăzută a aerului condiționat nu face bine corpului.

Încă un element important: jocul de temperatură dintre interior și exterior nu trebuie să fie foarte mare pentru că produce un șoc termic, organismul nu are timp să se adapteze. Este important să nu ieșim de la temperaturi de 20 de grade la 50 de grade și să reintrăm, apoi să facem asta de multe ori pe zi, pentru că organismul își pierde capacitatea de adaptare, iar această „gimnastică” a vaselor de sânge, care ba se contractă, ba se dilată, nu ne face foarte bine.

Nu sunt adeptul sintagmei „te-a tras curentul”, dar există nevralgia de trigemen. În momentul în care vii de la 50 de grade, bătut de soare, și îți pui aerul condiționat care îți bate în față, sunt niște nervi, în special nervul trigemen, care pot fi afectați. Există această posibilitate să faci o inflamație a nervilor periferici. De asemenea, dacă dormi sub aerul condiționat, el bătând direct în acești nervi, ei reacționează prin inflamație, cu producerea acestor nevralgii„, a conchis Radu Țincu, pentru sursa menționată mai sus.