- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Curtea de Apel Galati a dispus suspendarea grevei de la ArcelorMittal

16 Apr, 08:07 • Redactia DailyBusiness
Curtea de Apel Galati a decis marti seara, in jurul orei 23.00, suspendarea pentru 30 de zile a grevei generale declansate de sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galati.
Curtea de Apel Galati a dispus suspendarea grevei de la ArcelorMittal

Hotararea Curtii de Apel este irevocabila si a fost judecata in regim de urgenta.

Pe de alta parte, miercuri, sindicatele si conducerea societatii vor purta o noua runda de negocieri pe tema majorarilor salariale. La ora 12, este asteptata o alta decizie in justitie, Tribunalul Galati urmand sa se pronunte asupra legalitatii grevei.

Sindicalistii de la Solidaritatea, organizatie ce reprezinta aproape 4000 din cei 14.000 de salariati din societate, au anuntat ca vor continua protestele pana ce revendicarile salariale vor fi rezolvate. Marti, la ora 14, muncitorii vor organiza un miting de protest in fata combinatului.

Celelalte doua organizatii sindicale de la Arcelor Mittal Galati – Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale – au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati.

Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum. Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ panala Pasti.

Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an. Tocmai aceasta este principala nemultumire a sindicatului Solidaritatea, cel care a declansat luni greva generala.

Organizatia s-a aratat dispusa sa accepte, la randul sau, aceasta ultima oferta a patronatului, dar numai daca partenerii sociali vor relua negocierile in luna mai, pentru a permite acordarea unei a doua majorari salariale pana la finele acestui an. In cazul in care patronatul la varianta unei negocieri unice in 2008, Solidaritatea cere cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.