- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Deficitul bugetar a atins in primele 5 luni un nivel de 16,7 mld. lei, 3,1% din PIB

28 Jun, 14:46 • Redactia DailyBusiness
Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,7 miliarde de lei dupa primele 5 luni din 2010, echivalentul a 3,1% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Deficitul bugetar a atins in primele 5 luni un nivel de 16,7 mld. lei, 3,1% din PIB

Conform datelor provizorii, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 64,2 miliarde de lei, cu 1,6% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

La principalele venituri fiscale s-au mentinut diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, taxa pe valoare adaugata (TVA) s-a redus cu 7,8%, veniturile din impozitul pe venit a scazut cu 6,4%, iar impozitul pe profit cu s-a diminuat 2,7%.

Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 4,4% in timp ce la accize s-a inregistrat o crestere de 0,4%. De asemenea, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 802,0 mil. lei precum si a sumelor restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 915 mil. lei.

Totodata, cheltuielile au fost in suma de 80,9 miliarde de lei, in crestere, in termeni nominali, cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB.

Astfel, cheltuielile de personal au fost mai mici cu 965 de milioane de lei (-4,6%), iar cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde de lei, s-au majorat cu 6,5%.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+102,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.

De asemenea, la nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei, incalzirea locuintei.

Cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5% ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.