- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Enterprise Investors vrea sa transforme Macon in liderul pietei locale de BCA

24 Jul, 17:17 • Redactia DailyBusiness
Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva, vrea sa transforme compania in liderul pietei producatorilor de BCA din Romania, dupa ce aceasta a preluat grupul Simcor Oradea, au anuntat joi reprezentantii fondului de investitii.
Enterprise Investors vrea sa transforme Macon in liderul pietei locale de BCA

Pentru asigurarea pozitiei de lider a firmei din portofoliu, fondul de investitii intentioneaza sa investeasca 17-18 mil. euro in urmatorii trei ani.

Tranzactia prin care Entreprise Investors a preluat prin intermediul Macon Deva pachetul majoritar al grupului de firme Simcor a fost finalizata joi.

Negocierile intre Macon si Simcor au debutat in urma cu aproape doi ani si au ca scop transformarea Macon in liderul pietei materialelor de constructii, in urma semnarii unui contract de achizitie in valoare de 53 milioane de euro.

Achizitia a fost finantata printr-un imprumut de la ING, prin majorarea capitalului social al Macon Deva de catre Enterprise Investors cu 26 de milioane de euro, dar si prin cash, din resursele financiare ale Macon.

Simcor Grup este al treilea mare producator de materiale de constructii din Romania si este format din 7 companii, dintre care doua listate la bursa (Simcor si Simbeton), ceea ce a ingreunat procesul de achizitie de catre Macon, fiind necesara organizarea unei oferte publice obligatorii pentru cumpararea restului de actiuni, pana la sfarsitul anului.

Printre planurile pe termen scurt ale Macon Deva, dupa preluarea Simcor, se numara restructurarea business-ului, dezvoltarea capacitatilor de productie si de vanzare si integrarea cu succes a grupului de 7 companii in structura Macon. Consolidarea preluarii va fi destul de anevoioasa, pentru ca Simcor are o conducere divizata, companiile din componenta sa fiind relativ autonome, conform Enterprise Investors.

Pentru acest an, la Macon Deva sunt estimate investitii de 4 milioane euro, deja fiind semnate 3 contracte de investitii in valoare totala de 3,4 milioane euro.

„Pe viitor, se doreste integrarea celor doua companii intr-un holding”, a declarat Cristian Nacu de la Enterprise Investors, cae a mentionat ca vor fi, totusi, anumite limitari in ceea ce priveste business-ul unitatilor.

Printre intentiile Enterprise Investors nu se numara deocamdata listarea la bursa, deoarece piata IPO (oferta publica initiala) este destul de jos in acest moment in Romania, dar compania nu exclude vanzarea celor doua companii catre un jucator strategic in viitorul apropriat, mai ales ca doreste un exit in 2011.

In 2007, Macon Deva a inregistrat o cifra de afaceri de 40 milioane de euro. Vanzarile nete ale grupului Simcor s-au ridicat in 2007 la 25 milioane de euro. Pentru 2011, grupul oradean estimeaza o valoare a vanzarilor nete de 144 milioane lei (circa 40 milioane euro) si un profit operational de 37 milioane lei (circa 10 milioane euro).

Enterprise Investors este una dintre cele mai vechi firme de private equity din Europa Centrala si de Est si una dintre cele mai mari din regiune, cu un capital ce depaseste 1,7 miliarde de euro.

In Romania, Enterprise Investors a investit 100 milioane de euro in companii precum Orange Romania, Artima, Siveco, Macon Deva si Simcor Group. Investitile cumulate in constructii se ridica la 65 de milioane de euro.