- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Eurodeputatul Nicu Stefănuță, declarații cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen! Lipsa unei decizii în Consiliul JAI poate amâna aderarea cu 6 luni, dacă nu un an!

03 Dec, 11:48 • Oprea Alina
Aderarea României poate fi amânată cu 6 luni, poate chiar un an, în cazul în care o decizie nu va fi luată în cadrul Consiliului JAI, conform spuselor eurodeputatului Nicu Stefănuță!
Eurodeputatul Nicu Stefănuță, declarații cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen! Lipsa unei decizii în Consiliul JAI poate amâna aderarea cu 6 luni, dacă nu un an!

Eurodeputatul român Nicu Stefănuță, care este afiliat grupului Verzilor, a declarat pentru Agerpres că, în cazul lipsei unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen în Consiliul JAI din 4-5 Decembrie, amână acest moment cu peste șase luni, dacă nu un an. Eurodeputatul a spus că îi e teamă să spună anul 2025.

Sursele guvernamentale de la București au anunțat în descusut săptămânii trecute ca în cadrul Consiliului JAI de pe 4-5 Decembrie nu va exista un vot cu privire la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, deși posibilitatea unui astfel de vot era prevăzută în agenda provizorie a reuniunii. Mai mult decât atât, sursele au mai precizat ca vor exista discuții cu privire la organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii Decembrie, în cadrul căruia va fi analizată aderarea României la Spațiul Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Ai putea fi interesat și de: Bulgaria oferă speranțe României cu privire la aderarea la Spațiul Schengen: „La sfârşitul anului, ne-am putem felicita cu un rezultat pozitiv privind Schengen.”

Eurodeputatul Nicu Stefănuță – declarații

Eurodeputatul Nicu Stefănuță, despre aderarea României la Spațiul Schengen
Eurodeputatul Nicu Stefănuță, despre aderarea României la Spațiul Schengen

“Eu nu ştiu să se facă lărgiri sau cel puţin foarte greu se fac în context de alegeri. Şi atunci mă tem că ne cam amână destul de mult. Ne amână peste şase luni, dacă nu un an chestia asta de acum.”, a comunicat eurodeputatul, conform Digi24.

El a explicat însă că totul va depinde şi de contextul internaţional. În acelaşi timp, Nicu Ştefănuţă a spus că nu crede în organizarea unui Consiliu JAI Extraordinar spre sfârşitul lunii decembrie, pentru că nu ar fi timp ca lucrurile să evolueze într-o direcţie favorabilă.

“Nu, eu nu cred în aşa ceva, îmi pare rău să zic. De ce ar face un JAI special când acum este un subiect de ‘state of play’, adică de progres intermediar. În octombrie nu s-a discutat ca lumea, acum nu se discută ca lumea, deci de ce ar face după Crăciun dintr-o dată? Ce s-ar schimba după Crăciun în termeni politici? Pentru că politica Austriei nu se va schimba până după alegerile lor de la anul, asta vă garantez. În Olanda situaţia tot aşa va fi. Deci nu ştiu ce se schimbă după Crăciun.”, a mai adăugat Nicu Stefănuță, conform sursei citate.

Mai mult decât atât, acesta a mai spus ca rezultatul votului din Olanda, unde Partidul Libertății de Extrema Dreapta al lui Geert Wilders a obținut cel mai mare număr de mandate în legislativ, a transmis un semnat destul de clar care nu va putea fi ignorat de guvernul provizoriu al lui Mark Rutte.

“Votul dat de populaţie cam indică o oboseală în privinţa migraţiei, nu? De fapt tema migraţiei a fost foarte importantă în Olanda în timpul dezbaterilor. Chiar dacă vorbim despre libera circulaţie, şi nu de migraţie, în capul oamenilor diferenţa nu e făcută foarte clar. (…) Pe români îi consideră uneori ca nişte migranţi, din păcate, nu lucrători europeni sau cetăţeni europeni, pentru că ăsta este semnalul pe care îl primesc de la UE. Şi atunci în ochii cetăţenilor care au votat în Olanda chestiunea migraţiei este una şi aceeaşi (cu cea a liberei circulaţii – n.r.).”, a mai spus acesta, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Spațiul de Schengen. Austria, schimbare radicală de decizie! Acceptă România să adere?