- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Ar putea fi nevoie de cresterea dobanzii cheie pentru reducerea inflatiei

22 Apr, 13:38 • Redactia DailyBusiness
Ar putea fi nevoie de noi inaspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorari ale dobanzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o panta descendenta, a declarat marti Albert Jaeger, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
FMI: Ar putea fi nevoie de cresterea dobanzii cheie pentru reducerea inflatiei

„BNR a raspuns deja presiunilor inflationiste prin majorari ale dobanzii de politica monetara, insa ar putea fi nevoie de noi inaspriri pentru temperarea inflatiei”, a spus Jaeger.

El crede ca este posibil ca inflatia sa reintre in intervalul de 3,5%, tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2009, daca politica monetara este ajutata si de politica fiscala, mentioneaza NewsIn.

Banca centrala a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapida a dobanzii de politica monetara, care a ajuns la 9,5% in martie, fata de 7% in octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea in exces din piata monetara pentru a mentine dobanzile interbancare la nivelul ratei cheie.

Referitor la alte masuri pe care FMI le recomanda bancii centrale sa le aiba in vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atenta a nivelului lichiditatii in piata si inasprirea conditiilor de creditare, in special catre sectorul imobiliar.

In martie, inflatia anuala a fost de 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si doua luni. Oficialii BNR estimeaza o inflatie anuala de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual mai mult decat marja superioara a tintei, de 4,8%, plus minus un punct procentual.