- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: BNR va mai creste dobanda cheie, iar inflatia ar putea urca la 5,4% in 2008

06 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Cresterea preturilor pentru anul in curs ar putea fi de 5,4%, iar banca centrala ar putea recurge la noi majorari ale dobanzii cheie pentru a apara tinta de inflatie, sustine ING Bank Romania in cel mai recent raport.
ING: BNR va mai creste dobanda cheie, iar inflatia ar putea urca la 5,4% in 2008

Cresterea de luni a ratei dobanzii de politica monetara de la 8 la 9%, este de asteptat sa conduca la aprecierea leului pe termen scurt. ING subliniaza insa ca majorarea ratei nu e si suficienta pentru ca inflatia sa se incadreze, la finele lui 2008, in intervalul de variatie tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,8% plus minus un punct procentual.

Pentru atingerea tintei de inflatie ar fi nevoie de un mix de politici economice, care ar implica majorari salariale moderate si inasprirea politicii fiscale, insa ING considera ca este greu de presupus ca Guvernul va realiza aceste obiective, avand in vedere ca 2008 este an electoral.

Raportul institutiei financiare estimeaza ca vom avea de-a face cu inasprirea in continuare a politicii monetare prin cresterea suplimentara a dobanzii cheie, ca o reactie la slabirea leului ce este de asteptat sa se produca pe termen mediu, in special din cauza amplificarii crizei de pe piata americana.