- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Deficitul extern mare din 2008 va pune presiuni de depreciere pe leu

17 Jul, 14:45 • Redactia DailyBusiness
Deficitul de cont curent ar putea ajunge la 14,5% din PIB anul acesta, pe fondul diminuarii fondurilor trimise de romanii din straintate. Rata mare a deficitului, ce se va observa in special in ultimul trimestru din 2008, este de asteptat sa exercite presiune de depreciere pe leu.
ING: Deficitul extern mare din 2008 va pune presiuni de depreciere pe leu

Dat fiind ca multi romani se reintorc in tara ca urmare a incetinirii cresterii economice din tari precum Italia sau Spania, este de asteptat diminuarea remiterilor romanilor din strainatate care va avea un impact negativ asupra deficitului de cont curent in urmatoarele luni, mentioneaza cel mai recent raport financiar al ING Bank.

Aceasta situatie, corelata cu cererea interna puternica – ce a inregistrat in ultimele luni un avans aproape dublu fata de cel al economiei per ansamblu – ar trebui sa impinga deficitul de cont curent spre 14,5% din PIB la finele anului, estimeaza analistii bancii.

Prognoza de 14,5% este totusi o revizuire in scadere a estimarilor ING, care anticipa in ianuarie un nivel al indicatorului de 15% din PIB.

Finantarea deficitului de cont curent prin investitii straine directe s-a imbunatatit in ultimele luni, dar nu este de asteptat ca rata de acoperire a deficitului cu investitii sa fie mai mare de 50% in 2008, procent similar cu cel din 2007.

La inceputul anului, Comisia Nationala de Prognoza anticipa un nivel al deficitului extern de 13,6% din PIB in 2008.