- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lazea, BNR: Nu putem avea o crestere a salariilor de 25% si inflatie de 5%

24 Jul, 12:26 • Redactia DailyBusiness
Romania a fost singura tara din zona (Europa centrala si de est n.r.) care a avut o crestere anuala a salariilor de doua cifre in ultimele luni, iar in conditiile unei cresteri de 25% a salariilor nu se poate ca inflatia anuala sa fie doar de 5%, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR.
Lazea, BNR: Nu putem avea o crestere a salariilor de 25% si inflatie de 5%

In primele cinci luni, salariului mediu brut a crescut cu 20% fata de aceeasi perioada din 2007 ceea ce, intr-un scenariu pesimist, ar putea adanci inflatia, a declarat Valentin Lazea, pentru NewsIn.

„Dintre tarile in tranzitie din zona numai in Romania salariile au crescut cu peste 20% fata de anul trecut. In tarile central-europene, Ungaria, Polonia, Slovacia, de vreo opt ani cresterea salariilor este cu o singura cifra si acest fapt se reflecta si in rata inflatiei”, a mai spus Lazea.

Acesta a atras atentia ca Romania seamana, din punctul de vedere al cresterii salariilor cu tarile baltice unde inflatia este foarte accentuata sau cu Ucraina, unde anul trecut a avut loc o crestere a salariilor de 40% si o inflatie de 30%.

In primul semestru din 2008, rata medie a inflatiei a fost de 0,6%, dubla fata de cea din primele sase luni din 2007, potrivit datelor statistice, in timp ce salariile au urcat, la cinci luni, cu aproape un sfert (24,98%) raportat al aceeasi perioada a anului anterior.