- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lista şcolilor cu risc seismic va fi actualizată săptămânal: 45 de clădiri se pot prăbuşi oricând

24 Feb, 18:17 • Dobran Viorel
Seismele majore care au avut loc în Turcia și Siria, dar și cele din județul Gorj care zguduie România de mai bine de o săptămână au readus în prim plan problema şcolilor cu risc seismic ridicat. Ministerul Educaţiei va actualiza în fiecare săptămână lista şcolilor cu risc seismic.
Lista şcolilor cu risc seismic va fi actualizată săptămânal: 45 de clădiri se pot prăbuşi oricând

Ministerul Educaţiei publică, pe site-ul propriu, începând de vineri, lista şcolilor cu risc seismic. Aceasta este actualizată săptămânal, cu datele introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

”Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educaţiei va face cunoscută, prin afişare pe site-ul instituţiei, situaţia clădirilor aşa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităţilor de învăţământ în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Lista cuprinzând încadrarea / neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.

Instituţia precizează că lista cuprinde informaţiile introduse la nivelul instituţiilor / unităţilor de învăţământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare /în uz / cu activitate didactică relocată / în reabilitare / consolidare.

De asemenea, lista cuprinde informaţii privind toate clădirile aparţinând instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar, indiferent de destinaţie.

”Precizăm că menţiunea Altă destinaţie face referire la clădiri care pot fi ateliere/magazii/anexe etc, neîncadrându-se în categoriile săli de clasă / laboratoare, cămin, cantină, grupuri sanitare, sală de sport”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Elevii sunt mutați din școlile cu risc seismic! Ministerul Educației trebuie să găsească noile locații în care mii de copii din țară vor învăța

Instituţia precizează că documentul pubvlicat în data de 21 februarie 2023 s-a bazat pe informaţiile introduse în SIIIR la acel moment şi a inclus doar clădirile în uz încadrate în RS1 şi care necesită intervenţie rapidă.

”Eventualele diferenţe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR. Facem, totodată, un apel la autorităţile publice locale, în calitate de administratori ai clădirilor, să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ, acolo unde există, actele oficiale care atestă o situaţie distinctă faţă de informaţiile din SIIIR, pentru corecta informare atât a comunităţii educaţionale, cât şi a opiniei publice”, a mai transmis ministerul.

Lista școlilor cu risc seismic ridicat în România a ajuns la 45 de unităţi de învăţământ

Lista şcolilor cu risc seismic

Cutremurele din Gorj care par să nu se mai termine au pus pe gânduri oamenii şi autorităţile din țara noastră. Nu este niciun secret pentru nimeni faptul că, dacă în România s-ar putea produce oricând un seism de mare intensitate, un număr semnificativ de clădiri s-ar dărâma imediat!

Un exemplu este în privința clădirilor cu risc seismic I, adică cele cu risc de prăbușire la cutremur – sunt acum 45, cu 6 mai multe decât anunțaseră Ministerul Educației. „Eventualele diferențe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR”, explică Ministerul Educației.

Săptămâna trecută Guvernul spunea că sunt 118 clădiri, ulterior numărul s-a redus la 39 de şcoli, săli de sport sau laboratoare şcolare care sunt încadrate în prima clasă de risc.

Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”

La ora actuală, țara noastră este una dintre cele mai expuse din Uniunea Europeană atunci când vine vorba despre un cutremur fără precedent care ar crea pagube majore. O eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi sute de mii de persoane fără locuinţe, susţine Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, informează Agerpres.