- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Managerii companiilor romanesti estimeaza o crestere a activitatii economice

30 Jun, 11:19 • Redactia DailyBusiness
Activitatea economica va creste in urmatoarele 3 luni in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, estimeaza managerii companiilor romanesti, chestionati de Institutul National de Statistica (INS).
Managerii companiilor romanesti estimeaza o crestere a activitatii economice

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru perioada iunie-august 2008, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +18%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile foarte mari, cu minim 500 salariati (sold conjunctural +29%).

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 83% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +24%), intr-un ritm mai scazut, insa, fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +29%). Conform estimarilor din luna iunie 2008, pentru urmatoarele trei luni, in constructii volumul productiei va urca (sold conjunctural +40%), corelat cu cel al stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +34%).

Referitor la numarul de salariati, se estimeaza o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea cea mai pronuntata se estimeaza la companiile foarte mari (sold conjunctural +35%).

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +47%) va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +50%).

Managerii estimeaza, pentru urmatoarele 3 luni, o crestere a vanzarilor de marfuri pe total activitate (sold conjunctural +31%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva (sold conjunctural +25%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o usoara crestere a numarului de salariati din industria prelucratoare (+9% sold conjunctural). Managerii mai estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +48%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +20%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati) la care soldul conjunctural inregistrat este de +55%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +39% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +22%.

Conform estimarilor din luna iunie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +20%). In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +7%).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +26%).