- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ministerul Finanţelor, împrumuturi de la bănci de aproximativ 500 milioane euro prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 4,18% şi 4,50% pe an

28 Nov, 21:26 • Fundeanu Madalina
Ministerul Finanţelor a împrumutat marți, 28 noiembrie, de la bănci, aproximativ 500 milioane euro prin două licitaţii cu titluri de stat. Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu discont cu o valoare nominală de 200 milioane euro.
Ministerul Finanţelor, împrumuturi de la bănci de aproximativ 500 milioane euro prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 4,18% şi 4,50% pe an

Ministerul Finanţelor a împrumutat marți, 28 noiembrie, de la bănci, aproximativ 500 milioane euro prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 4,18% şi 4,50% pe an, conform Ziarul Financiar.

Ministerul Finanţelor, împrumuturi de la bănci de aproximativ 500 milioane euro

În prima licitaţie, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu discont cu o valoare nominală de 200 milioane euro, scadente în 2024, şi au împrumutat de la bănci suma de 383 milioane euro, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 4,18%.

La licitaţie au participat opt dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 485 milioane euro.

Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 356 milioane euro, iar 9,5 miliioane euro în contul clientilor. Ofertele necompetitive au fost de 16,8 milioane euro.

La cea de-a doua licitaţie, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2025 şi a împrumutat de la bănci suma de 129 milioane euro, la un randament anual de 4,50%.

Te-ar putea interesa și: Investiții de peste 680 de milioane de lei în reţeaua de distribuţie. Ministrul Energiei: „Dezvoltarea reţelelor de distribuţie este extrem de importantă, dacă vrem să avem preţuri mici la electricitate”

Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor

Volumul total al cererii a fost de 179 milioane euro, din care ofertele competitive au însumat 178 milioane euro, iar cele necompetitive 1 milion euro. Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 100 milioane euro, iar 28.3 milioane euro în contul clientilor.

Secretarul de stat Alin Chitu a demisionat din Ministerul Finanțelor

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Alin Chițu și-a dat demisia ieri. El a fost eliberat, la cerere din funcție, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul oficial, potrivit informațiilor transmise de profit.ro.

„Alin Chițu a învățat că echibrul între sistemul privat si cel public este esențial. Și mai ales că fără plus valoarea pe care sistemul privat o poate aduce, statul nu poate deveni eficient din punct de vedere economic”, a declarat fostul președinte ANAF Mirela Călugăreanu.

Anterior numirii la Finanțe, unde a fost susținut de PNL, fără să facă parte din vreun partid politic, Chițu a fost director în cadrul unei companii de consultanță.

Citește mai multe aici: Secretarul de stat Alin Chitu a demisionat din Ministerul Finanțelor. Care este motivul