- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Moneda digitală va apărea în Europa. Banca Centrală Europeană nu vrea să ajungă „sandwich între marile companii de tehnologie din SUA și sistemele de plată ale Chinei”

17 Feb, 15:00 • Stefan Simion
Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la moneda digitală! Aceasta ar putea apărea în Europa, iar rolul pe care îl joacă este unul important.
Moneda digitală va apărea în Europa. Banca Centrală Europeană nu vrea să ajungă „sandwich între marile companii de tehnologie din SUA și sistemele de plată ale Chinei”

Banca Centrală Europeană (BCE) a început să lucreze la o monedă digitală, care ar putea apărea la nivel european în următoarea perioadă, citează economedia.ro.

Moneda digitală joacă un rol important în reglarea tensiunilor dintre China și Statele Unite. Ba mai mult de atât, aceasta ar putea proteja zona de neînțelegerile care au loc între regiunile menționate.

Moneda digitală, planul Băncii Centrale Europene

Banca Centrală a început să analizeze posibilitatea unui euro digital încă din anul 2021, din luna octombrie. În toamna acestui an, șefii de stat din UE vor decide dacă BCE ar trebui să continue acest demers sau nu.

Dacă reprezentanții decid continuarea acestor proceduri, se va putea realiza testarea aranjamentelor tehnice, în așa fel încât cheltuirea unui euro digital să fie posibilă. Cu toate acestea, BCE se teme de poziția în care ar putea ajunge, dacă moneda nu va fi aprobată.

„BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei. În prezent,  europenii nu dispun de platforme digitale”, susține Guido Zimmermann.

Citește și: Turcia marchează primul experiment cu o monedă digitală proprie!

Informația nu este una necunoscută pentru public. Președintele BCE a confirmat perspectivele pe care Zimmermann le-a prezentat, în cadrul unui discurs public.

moneda digitală
moneda digitală

„Intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, peste două treimi din tranzacţiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, susține Christine Lagarde.

Daniel Gros este un alt personaj care și-a exprimat părerea cu privire la această situație. Membrul distins la institutul de cercetare CEPS nu a ezitat să spună care este părerea lui despre implementarea monedelor digitale. Conform declarațiilor pe care le-a oferit, se pare că euro digital devine o strategie de fixare.

”Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles şi la Frankfurt”, susține Gros.

Vezi și: Ucraina vrea să introducă oficial moneda digitală. E-grivna a fost anunțată de BNU

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult