- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucraina vrea să introducă oficial moneda digitală. E-grivna a fost anunțată de BNU

29 Nov, 11:20 • Bumbeneci Diana
Ucraina vrea să oficializeze e-grivna. În plin război, țara vrea să aibă propria monedă electronică.
Ucraina vrea să introducă oficial moneda digitală. E-grivna a fost anunțată de BNU

Banca Națională a Ucrainei a prezentat un proiect pentru lansarea unei monede digitale – e-grivna. Aceasta ar deveni forma electronică a grivnei, unitatea monetară a Ucrainei.

Ucraina vrea să oficializeze moneda digitală e-grivna

Conform datelor oferite de autoritatea de reglementare, obiectivul principal este acela de a îndeplini în mod eficient toate funcțiile banilor, „suplimentând formele de numerar și fără numerar ale grivnei”.

„Utilizarea e-grivnei ar trebui să fie convenabilă și accesibilă tuturor segmentelor populației, persoanelor juridice, organismelor de stat, băncilor și instituțiilor financiare nebancare”, a transmis Banca Națională a Ucrainei într-un comunicat.

Citește și: Zelenski, mesaj special pentru România, dar și pentru alte țări. „Le sunt recunoscător tuturor celor care participă”

moneda digitală e-grivna
moneda digitală e-grivna

Dezvoltarea și implementarea e-grivnei poate fi următorul pas în evoluția infrastructurii de plăți a Ucrainei, va contribui la digitalizarea economiei, la răspândirea în continuare a plăților fără numerar, la reducerea costului acestora, la creșterea în nivelul transparenţei acestora şi creşterea încrederii în moneda naţională în general. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra asigurării securității economice și întărirea suveranității monetare a statului, va întări capacitatea Băncii Naționale de a menține stabilitatea prețurilor și financiare ca garanție a creșterii economice durabile”, a declarat vicepreședintele BNU, Oleksiy Shaban.

În acest context, Banca Națională a fost cea care a prezentat proiectul. Planul a fost prezentat public în fața reprezentanților băncilor, instituțiilor financiare nebancare și pieței de active virtuale.

Mai mult, BNU a oferit mai multe detalii și în legătură cu posibilul design al e-grivnei, arhitectura, caracteristicile și avantajele acesteia pentru furnizorii de servicii de plată, în special, utilizarea unei platforme tehnologice pentru plăți instantanee, programarea serviciilor și analiza fluxului de date va crea oportunități ample pentru apariția de noi oportunități de afaceri, digitalizarea serviciilor, atragerea de noi clienți și optimizarea costurilor.

Mai poți citi: Azil pentru Ucraina. MAI anunță câți ucraineni au fugit din calea războiului și au cerut azi în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult