- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

31 Oct, 16:55 • Gabriela Andreescu
Mugur Isărescu este admirat pentru cunoștiințele sale vaste în domeniul economic, și toți specialiștii îl privesc ca unul dintre somitățile României în domeniul financiar. Iată, însă, că până și guvernatorul BNR poate să greșească atunci când vine vorba de investiții financiare.
Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

Anul trecut, Mugur Isărescu a investit în titluri de stat pentru că băncile ofereau dobânzi mici. Guvernatorul BNR s-a bazat pe prognozele instituției bancare pe care o conduce cu privire la inflație. Acestea, însă, nu s-au îndeplinit.

Mugur Isărescu a investit în 2021 în titluri Fidelis o sumă de 1 milioane de lei, adică a subscris 10.000 de titluri, informează Hotnews.

Jurnaliștii nu au putut afla pe câți ani erau titlurile respective de stat, însă Isărecu a declarat sursei citate că statul a oferit “o dobândă mai mare și am așteptat și ca băncile să majoreze”. Prin urmare, întrucât a văzut că băncile nu au majorat la nivelul așteptat, guvernatorul BNR a optat pentru titluri de stat.

Cel mai probabil, ugur Isărescu va păstra titlurile de stat până la scadență, întrucât, dacă le-ar vinde acum, ar înregistra o pierdere, chiar dacă prețul lor este astăzi mult mai mic.

Pe întreg parcursul anului trecut, Ministerul Finanțelor a mărit constant dobânzile la Fidelis, astfel că în decembrie au ajuns la 4% pe un an și 4,6% pe 3 ani, restul fiind sub aceste procente.

Prin urmare, raportat la cele mai mari dobânzi Fidelis din 2021, inflația de aproape 16% a erodat tot câștigul real.

Mugur Isărescu a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021
Mugur Isărescu a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

Fie că va primi 4% ori 4,5%, adică 40.000 lei sau 45.000 lei net/an (primul an), inflația este de 3 ori mai mare anul ăsta când va încasa primele dobânzi.

Ar fi trebuit să câștige măcar 160.000 lei pentru a acoperi inflația, deoarece suma sa, din cauza creșterii prețurilor, valorează mai puțin. Cu alte cuvinte, investiția nu a fost una profitabilă.

Inflația este și motivul pentru care pe bursă a scăzut prețul acestor titluri de stat. Dacă ne uităm la cele menționate, prețul pe bursă la cea pe trei ani este de circa 93 lei/titlu. Cea pe un an nu a scăzut mult, în special pentru scadența este foarte scurtă, fiind de 99,6 lei/titlu.

Cu toate că BNR emite prognoze cu privire la evoluția inflației, chiar și pentru anul viitor, acestea nu reprezintă decât niște estimări, iar aceasta nu înseamnă că se vor îndeplini. Nimeni nu poate cunoaște viitorul, iar investiția în titluri de stat a lui Isărescu vine să confirme acest fapt.

Acerastă investiție mai puțin profitabilă nu va afecta însă finanțele personale ale lui Mugur Isărescu în general. Guvernatorul BNR deține afacerea Măr SRL (79%), o pensie și un salariu la BNR.

Șeful principalei instuții bancare din România nu este adeptul investițiilor pe piața de capital și pare să nu aibă apetit pentru risc mai ridicat.

Citește și: Mugur Isărescu a predat lecții de educație financiară elevilor de clasa a opta. „Este mai greu să vorbeşti unor tineri despre istoria banilor decât să faci un doctorat pe această temă”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult