- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nicușor Dan are în plan să aloce 10 milioane de lei în 2023 pentru sterilizarea a 50.000 de câini

30 Jan, 23:56 • Claudia Simion
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că are în plan alocarea a zece milioane de lei în bugetul din acest an pentru sterilizarea câinilor.
Nicușor Dan are în plan să aloce 10 milioane de lei în 2023 pentru sterilizarea a 50.000 de câini

Nicușor Dan a spus că suma va fi stabilită după discuțiile cu grupurile politice din Consiliul General al Capitalei. Proiectul de buget va fi aprobat în ședința CGMB de vineri.

„Nu vreau să avansez aceste cifre înainte să am discuţia cu colegii din Consiliul General. În linii mari, trebuie să socotim o medie de 200-220 de lei pentru un câine microcipat şi sterilizat. Dacă ne gândim la 50.000 de câini, cât ar fi rezonabil să facem într-un an, asta ar însemna un buget cam de 10 milioane de lei pentru această activitate”, a declarat edilul general în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Citește și Nicuşor Dan recunoaşte că, în Bucureşti, problema câinilor abandonaţi este una îngrijorătoare: „Ar fi suficient ca unul din 1.000 de bucuresteni să adopte un câine ca noi să golim adăposturile

Primarul Capitalei spune că ar fi necesari 20 de milioane de lei pentru sterilizarea și microciparea tuturor câinilor din București, iar în Ilfov ar fi nevoie de 10 milioane de lei.

„Estimez că în curţile oamenilor sunt de ordinul a 100.000 de câini. Asta înseamnă că la nivelul municipiului Bucureşti vorbim de o sumă de 20 – 22 de milioane de lei pentru a termina problema microcipării şi sterilizării. Nu am o estimare la nivelul judeţului Ilfov, dar probabil că este undeva la un sfert din ce se întâmplă în municipiul Bucureşti – de ordinul ăsta de mărime. Deci, aşa, grosier, pentru a rezolva microcipare, sterilizare pe Bucureşti şi pe Ilfov, vorbim de treizeci de milioane de lei”, a mai spus el.

Citește și PSD îi cere demisia lui Nicuşor Dan: Ai promis că salvezi Bucureştiul! Dar ai livrat doar nesimţire şi indolenţă

În anul 2022 a fost cheltuită suma de aproximativ opt milioane de lei pentru adăposturile de câini din Capitală. Suma a inclus servicii medicale, paza şi hrana câinilor şi curăţenia.

În ultimii doi ani, echipele ASPA au făcut patru campanii în cartierele perferice ale Capitalei, a mai spus Nicușor Dan.

„Există o cartare, inclusiv pe cartiere, număr de proprietăţi care au fost vizitate, câţi oameni le-au deschis, câţi câini au găsit acolo unde au deschis. (…) Este un efort sistematic pe care trebuie să-l facem la nivelul Bucureştiului şi la nivelul judeţului Ilfov pentru a gestiona această problemă. Adică, aşa cum trebuie făcut în Bucureşti, trebuie făcut şi în Ilfov: trebuie să vedem care sunt acele proprietăţi de pe care ies câini în zona publică. Pe de altă parte, aşa cum trebuie să facem microcipare şi sterilizare în Bucureşti, trebuie să o facem şi în localităţile din Ilfov”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Tags: