- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Nuclearelectrica va detine pachetul majoritar in compania care va construi reactoarele 3 si 4

25 Jun, 07:20 • Redactia DailyBusiness
Compania Nuclearelectrica va detine pachetul majoritar, de minimum 51%, din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Costul total al proiectului este estimat la 4 miliarde de euro.
Nuclearelectrica va detine pachetul majoritar in compania care va construi reactoarele 3 si 4

Decizia a fost luata in sedinta de marti a Guvernului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Nuclearelectrica va avea un aport la capitalul social inclusiv cu sume din Fondul National de Dezvoltare, care cuprinde venituri incasate de stat din privatizari. Participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim 2 miliarde de euro.

Odata cu aprobarea participarii Nuclearelectrica in calitate de actionar majoritar la compania care va construi reactoarele 3 si 4, autoritatile vor relansa discutiile cu cei sase investitori ce s-au interesati in a deveni actionari la companie.

Procesul de negociere cu cei sase investitori – ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power – a inceput in decembrie 2007.
Societatea de proiect care urmeaza sa fie constituita va finaliza, va pune in functiune si va exploata unitatile 3 si 4 ale centralei. Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6.