Oltchim, viziunea esecului: De ce nu trebuie sa grabim privatizarea unui „cartof fierbinte”

27 Sep, 22:35 • karina.popescu
Privatizarea din pripa a Oltchim, o companie care are 700 milioane de euro datorii, este din start sortita esecului. Oricine ar prelua-o, s-ar trezi cu obligatia de a plati intr-un timp mai lung sau mai scurt aceasta suma. Asadar, de unde pana unde acest film care se deruleaza de o saptamana in paralel cu realitatea?
Oltchim, viziunea esecului: De ce nu trebuie sa grabim privatizarea unui cartof fierbinte

Nicio societate mare, cu datorii foarte mari, nu poate fi privatizata, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), referindu-se in mod special la Oltchim.

“Lucrurile sunt foarte clare. Nimeni nu poate sa plateasca asemenea sume, decat cineva care vrea sa faca politica. Dar aici nu vorbim de politica, vorbim de lucruri serioase”, a subliniat acesta.

In opinia sa, singura solutie pentru salvarea companiei o reprezinta intrarea in procedura de insolventa. 

“Hai sa zicem ca se numeste un administrator special. Acesta are cateva luni la dispozitie, dar el nu poate sa anuleze nimic si nu poate sa recurga la reducerea datoriilor. Ce inseamna un plan de reorganizare bine gandit? Inseamna sa evaluezi exact care este valoarea activelor societatii, dupa care, stabilind o anumita valoare, tot ce e peste aceasta suma dispare cu bagheta. E un mare avantaj, pentru ca in momentul acela, orice investitor va sti care este valoarea combinatului”, a explicat Stanescu.

Daca singurul criteriu pe care il avem in cap este ca trebuie sa vindem, atunci vom culege consecintele. Problema la Oltchim este alegerea unui model viabil din punct de vedere tehnologic, care sa fie suportul pentru modelul economic, spune si Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Sunt specialisti cu experienta care spun ca Oltchim poate fi preluata si fara Arpechim. Iar acest lucru se poate stabili intr-o procedura de insolventa, a amintit Arin Stanescu.

Isarescu: „Un esec e un esec, nu da bine”

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca un esec al privatizarii Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori, dar a amintit ca FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vanzarii combinatului, ci demararea procesului, mai ales ca mediul economic extern nu este favorabil:

„Un esec este un esec, nu da bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul, conditia care era pusa acolo, pentru mai multa precizie, era sa se indeplineasca pasii legati de privatizare. Nu era conditionat de terminarea privatizarii, pentru ca stim cu totii ca un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte multi factori, inclusiv de conditile internationale”, a afirmat Isarescu, raspunzand la o intrebare privind impactul esuarii privatizarii Oltchim, inclusiv din perspectiva acordului cu Fondul Monetar International.

Intrebat daca un esec al procesului actual de vanzare a actiunilor ar putea duce automat la declansarea lichidarii combinatului Oltchim, potrivit intelegerii cu FMI, Isarescu a raspuns ca, din punctul lui de vedere, este posibila si si reluarea procesului de privatizare.

[b]PCC-ul, singurul ofertant conform cu realitatea financiara?[/b]

“PCC-ul a venit cu niste sume care corespund mai degraba unui ofertanta serios, pentru ca a dat mai nimic pe creantele respectiv”,  a spus Arin Stanescu, oficialul UNPIR.

Pana atunci, un investitor serios nu va veni sa cumpere o societate aflata in starea in care se afla Oltchim: “Poti sa cumperi un combinat fara sa faci un due dilligence serios asupra situatiei economice, financiare si juridice a acestui colos? Crezi pe cineva pe cuvant?”, se intreaba Stanescu.

Situatia este alta doar daca esti PCC, esti actionar acolo, stii tot ce e inauntru si de aceea nu mai trebuie sa faci niciun due dilligence.

“Daca vrei sa iei si Arpechim, trebuie sa vorbesti cu stapanul OMV si sa-l intrebi daca vrea sa vanda si cu cat, si abia apoi trebuie sa negociezi”, a mentionat seful UNPIR.

In orice caz, intr-o procedura de insolventa poti sa faci orice. Se poate realiza un plan de reorganizare, la fel ca in cazul mult laudat al Hidroelectrica, pentru ca toate societatile cu datorii enorme vor putea fi valorificate doar daca se va rezolva problema datoriilor.