- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ora la care te trezești dimineața spune enorm de multe lucruri despre tine! Află ce spun cercetătorii despre somnul tău

13 Nov, 09:40 • Cornel Ghimeșan
Odihna și somnul sunt foarte importante pentru funcționalitatea noastră de zi cu zi. Ora la care te culci și cea la care te trezești sunt foarte relevante pentru sănătatea noastră
Ora la care te trezești dimineața spune enorm de multe lucruri despre tine! Află ce spun cercetătorii despre somnul tău

Încă din adolescență, oamenii își formează niște obiceiuri foarte bine definite când vine vorba de somn. Unii se trezesc mai devreme, alți se culcă mai târziu. În mod previzibil, aceste obiceiuri au consecințe pe termen lung, iar un nou studiu atrage atenția asupra modului în care îți influențează dezvoltarea creierului, inteligența.

Cum ar trebui să fie programul tău de somn

Un nou studiu publicat în urmă cu câteva zile, și pe care îl poți parcurge în întregime aici, a identificat o legătură surprinzător de bine definită între obiceiurile de odihnă ale tinerilor și dezvoltarea neuronală. În cazul în care ai în casă o ”pasăre de noapte”, merită să ai în vedere că acel comportament are consecințe pe termen lung. Pe lângă faptul că se reflectă în probleme comportamentale și o predispoziție pentru conflict, încetinește dezvoltarea creierul în adolescența târzie, începutul maturității.

Mai important însă decât ora de culcare este numărul orelor de somn, odihna corectă. Deși s-a demonstrat științific faptul că somnul de noapte este mai benefic decât somnul de zi, mai ales în cazul adolescenților, dacă sunt mai productivi seara, ar fi bine să se trezească mai târziu și să nu piardă din cele 8 ore de odihnă.

Ora la care te trezești dimineața spune enorm de multe lucruri despre tine! Află ce spun cercetătorii despre somnul tău
Ora la care te trezești dimineața spune enorm de multe lucruri despre tine! Află ce spun cercetătorii

Problema este că în timpul școlii tinde să fie imposibil să se trezească mai târziu, iar compromisurile pe partea de odihnă, lipsa orelor de somn, se reflectă imediat într-un nivel sporit de stres, anxietate, într-un handicap pe partea de dezvoltare emoțională și, implicit, un minus la capitolul performanță neuronală și inteligență. Aceste dezavantaje sunt mai evidente mai ales în comparație cu cei care se trezesc devreme, pentru că se culcă devreme și ”își fac” somnul.

Deși afirmațiile de mai sus au par logice, studiul citat mai sus atrage atenția și asupra altor probleme pe care le au cei care se culcă târziu. Comparativ cu cei care se trezesc devreme, pierd pe partea de dezvoltare a memoriei, a empatiei și a sănătății emoționale. Mai mult decât atât, cu cât anii petrecuți în acest comportament defectuos referitor la obiceiurile de somn se lungesc, cu atât ajunge să crească nivelul nativ de agresiune comportamentală, tendința de încălcare a regulilor și îmbrățișarea unor trăsături antisociale. La nivel fiziologic, toate acestea sunt consecințe ale unei mai slabe dezvoltării a materiei albe în creier.

Ca posibile soluții, îmbrățișarea unui orar mai matinal se poate învăța dacă eviți ecranele seara, de la TV la smartphone, iar dimineața faci un efort să te expui cât mai repede la lumină naturală. Ia-ți micul dejun în balcon, în grădină sau pe o bancă, iar beneficiile se vor vedea destul de repede.

Citește și:Germania a alocat un miliard de euro pentru apărarea cibernetică a Ucrainei: ”Investim masiv în menţinerea păcii în Europa şi Ucraina”

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult