- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Peste 5.000 de romani vor locui in \’\’Casa Verde\’\’: Vezi cum poti sa iti eficientizezi locuinta pe banii statului

20 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Circa 5.300 de romani au depus in luna iulie cereri pentru a beneficia de prima de la stat pentru achizitia de instalatii de incalzire alternative, instalatii solare sau pompe de caldura. Statul ofera intre 6.000 si 8.000 de lei solicitantilor, dupa regula ''primul venit, primul servit''.
Peste 5.000 de romani vor locui in \'\'Casa Verde\'\': Vezi cum poti sa iti eficientizezi locuinta pe banii statului

In prima luna de la lansarea Programului „Casa Verde”, Agentia Fondului de Mediu a contabilizat 5.315 cereri, dintre care a aprobat, pana acum, 530 de dosare. Cei mai mult beneficiari sunt din Bucuresti, Covasna, Sibiu, Timis si Bacau.

Potrivit autoritatilor, este vorba in principal de persoane care au ales sa isi monteze panouri solare pentru apa calda si incalzire, pentru care primesc o prima de 6.000 de lei de la stat. In functie de instalatiile achizitionate, subventia poate acoperi, in unele cazuri, integral pretul instalatiei.
[img=825]Schema de finantare[/img]

”Depinde de structura panourilor, capacitatea instalatiei, performanta tehnologica”, spune Marius Sima, executiv manager la o firma de profil. ”Cei mai multi clienti locuiesc la curte si isi amplaseaza panourile pe casa. Am avut insa destule solicitari si de la asociatii de proprietari. Oamenii si-au facut dosare si au cumparat sisteme ceva mai sofisticate, care insa le asigura acum independenta energetica”, a mai spus expertul.

Potrivit dealerilor, mai putini sunt cei care sunt interesati de celelalte sisteme de incalzire pentru care statul ofera subventii – pompele de caldura si instalatiile de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

”De vina este costul ceva mai mare. In plus, panourile sunt mai usor de instalat”, afirma Sima. De altfel, potrivit statisticii AFM, numai 18 dosare ce vizeaza finantari de 8.000 de lei au primit pana acum aprobare. Toate documentele necesare le puteti obtine de pe site-ul AFM.

Principala hiba a programului – banii se deconteaza la final

La prima vedere, Programul Casa Verde arata foarte bine. Ofera persoanelor fizice posibilitatea de a-si reduce semnificativ cheltuielile cu intretinerea. Intretinerea unui panou solar nu costa aproape nimic. Ai caldura si apa calda la pretul apei reci.

Pentru a ajunge insa in aceasta fericita ipostaza, trebuie sa ai banii necesari investitiei. Si asta pentru ca statul nu ofera niciun leu in avans, cei 6.000-8.000 de lei urmand a fi decontati abia dupa ce instalatia a fost pusa in functiune.

Iar de aici intervine traditionala birocratie romaneasca. In loc sa deruleze deconturile prin firmele specializate, statul te pune sa aduni personal toate facturile si sa le duci la ghiseu.

”Odata cu depunerea dosarului de decontare, beneficiarul este obligat sa faca dovada achitarii integrale a serviciilor/produselor/lucrarilor aferente proiectului, iar AFM asigura finantarea proiectului in limita fondurilor disponibile alocate pentru categoria de proiecte din care face parte, cuprinse in bugetul anual al acesteia”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al AFM.

Reprezentantii AFM din teritoriu spun ca, din aceste motive, multi ajung sa renunte. ”Motivul pentru care iesenii nu depun cereri pentru programul Casa Verde ar putea fi acela ca cele 6.000, respectiv 8.000 lei care pot fi acordate de Mediu sunt trecuti in contul beneficiarului abia dupa finalizarea lucrarilor de montare a aparaturii, adica prin decontare”, a explicat Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al APM Iasi.
[img=824]Schema de decontare[/img]

Printre conditiile care selecteaza multi dintre potentialii beneficiari se afla si faptul ca acestia trebuie sa fie obligatoriu proprietari sau coproprietari ai imobilului unde se instaleaza sistemul. In plus, imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, al vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica. De asemenea, solicitantul trebuie sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, sa nu fi incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si sa nu fi sponsorizat activitati cu efect negativ asupra mediului.

Primul venit, primul servit

Daca va incadrati in conditiile prevazute de program, pe care le puteti afla detaliat din documentul atasat acestui material, trebui sa luati o decizie destul de repede. Nu de alta, dar Guvernul a prevazut pentru acest an o finantare de 110 milioane de lei.

La o prima de 6.000 lei, statul poate acorda subventii, astfel, numai pentru 18.300 de instalatii. Avand in vedere ca programul prevede posibilitatea achizitiei de catre o persoana a doua tipuri de instalatii, numarul posibil al solicitantilor devine practic si mai restrans.

”Romanii abia au inceput sa afle despre acest program. Sunt multi care ne-au spus ca nu puteau sa creada ca isi pot lua practic gratis un sistem de panouri solare. De la inceputul lunii august, avem cerere in crestere. Marea problema este ca activitatea de avizare a dosarelor decurge destul de greu. Daca s-ar merge ceva mai repede cu aprobarile, ar fi excelent atat pentru clienti, cat si pentru noi”, a precizat Ionel Paraschiv, manager de vanzari la o firma ce vine panouri solare si pompe de caldura.

Important este si faptul ca bugetul destinat programului este repartizat pe judete, proportional cu numarul de locuitori, cea mai mare suma fiind alocata bucurestenilor, respectiv 9,77 milioane lei, iar cea mai mica judetului Covasna – 1,12 milioane de lei.

”La sediul agentiei vin zilnic oameni interesati de astfel de proiecte”, a declarat Doina Ungureanu, purtator de cuvant la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui.

”Unii depun cereri in speranta ca vor reusi sa-si completeze dosarele, pentru a fi trimise spre aprobare la Bucuresti. Din pacate, multi nu mai revin, pe motiv ca nu au banii necesari pentru montarea panourilor. Ii asteptam in continuare, fiindca termenul limita de depunere a acestor proiecte este sfarsitul lunii octombrie”, a declarat oficialul.