- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piaţa imobiliară întrevede pericolul unei noi crize asemănătoare celei din 2008. Proprietarii încearcă disperaţi să vândă

06 Jun, 15:57 • Russo George
Companiile din sectorul imo­biliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026, în timp ce băncile îşi reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară, scrie Bloomberg.
Piaţa imobiliară întrevede pericolul unei noi crize asemănătoare celei din 2008. Proprietarii încearcă disperaţi să vândă

În acest context volatil al pieţei imobiliare, unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk, pentru acestea costurile de finanţare urmând să crească şi mai mult. Printre probleme se numără o prăbuşire a valorilor birourilor din Lon­dra până în Berlin, sectorul pro­prietăţii devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecu­tiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp.

Copleşiţi de datorii, mulţi pro­prie­tari vor fi nevoiţi să recurgă la vân­zări de active, reduceri de divi­den­de şi emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.

Pieţele imobiliare sunt aproape îngheţate, în condiţiile în care cum­părărorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creşterii dobânzilor şi plecării chiriaşilor.

„Situaţia s-ar putea agrava, cu va­lorile segmentului imobiliar comer­cial putând scădea cu până la 40%”, avertizează Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup, potrivit ZF.

Nesiguranţa îi face pe managerii de active precauţi.

„Stăm departe de sector“, arată Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management. „Es­ti­măm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei perfor­manţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şidezvoltatorilor europeni în lunile următoare“.

În cadrul unui raport recent pri­vitor la impactul scumpirii creditului asupra stabilităţii pieţelor, Banca Centrală Europeană subliniază de asemenea riscurile cu care se con­fruntă sectorul imobiliar european.

Citeşte şi: Pavăl Holding, o altă achiziţie de aproape 100 de milioane. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia „fraţilor Dedeman”

Preţurile locuinţelor s-au tem­pe­rat considerabil într-o perioadă rela­tiv scurtă de timp şi ar putea scădea în continuare puternic în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea.

În acelaşi timp, pieţele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condiţiilor mai dure de finan­ţare, perspectivei economice nesigu­re şi unei cereri postpandemice mai fragile.

Această corecţie ar putea testa rezilienţa fondurilor de investiţii, se arată în raportul BCE.

„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, se mai arată în raportul respectiv.

Şi unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este „următorul pas care va cădea” după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. „Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”.

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Citeşte şi: Vestea zilei pentru români. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele