- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ploaia si vantul rece i-au dispersat pe protestatarii din fata Parlamentului

27 Oct, 11:09 • iulian.matache
In piata din fata Palatului Parlamentului se mai aflau la ora 16.30 doar in jur de 10.000 de manifestanti, de 4 ori mai putini decat in urma cu cateva ore. Intre jandarmii care protejeaza intrarea in institutie si unii protestatari au avut loc incidente minore. Dupa ora 15, ploaia si vantul au inceput sa-i disperseze pe manifestanti, o buna parte dintre ei parasind piata. DailyBusiness.ro va prezinta imagini in timp real de la proteste, dar si ultimele informatii din cladirea Parlamentului.
Ploaia si vantul rece i-au dispersat pe protestatarii din fata Parlamentului

DailyBusiness.ro a relatat IN PARALEL evenimentele din Parlament, unde s-a dezbatut motiunea de cenzura

.

In timp ce manifestantii parasesc piata, liderii sindicali striga de la tribune „Nu ne este frig / Rezistam, rezistam”, „Nu ne inecam la mal”.

In jurul orei 14, de la tribuna, liderii manifestantilor clamau ca desi s-au facut imprumuturi mari de la FMI, nu se simte nimic, ca invatamantul este la pamant si ca nu se fac investitii.

Liderii celor aproape 40.000 de manifestanti din fata Palatului Parlamentului i-au avertizat pe parlamentari ca daca nu voteaza pentru caderea Guvernului, nu mai ies din Parlament, conform Mediafax.

Dupa trecerea coloanelor de manifestanti, la ora 14.00, se circula fluent intre Piata Victoriei si Piata Unirii, ramanand restrictii pe tronsonul Piata Unirii-Piata Constitutiei.

In marsul lor catre Palatul Parlamentului, protestatarii au acoperit integral bulevardele centrale. Multimea de manifestanti din zona Unirii era la un moment dat comparabila cu cea de la momentul aprinderii bradului imens al portughezilor de la Millennium Bank in iarna lui 2007. In jurul orei 14, piata incepuse sa fie ceva mai degajata.

Traficul rutier pe Bulevardul Magheru din Capitala, intre Piata Romana si Piata Universitatii, a fost reluat, in jurul orei 13.00, dupa ce coloana de manifestanti a trecut de aceasta zona, primii sindicalisti ajungand deja la Palatul Parlamentului, a anuntat Mediafax.
[gallery:223]

Peste 30.000 de oameni au protestat in aceasta dimineata in fata Guvernului. Protestatarii din toata tara au strigat lozinici anti-guvernamentale si anti-prezidentiale, invitandu-i pe bucuresteni sa se alature. In jurul orei 11, manifestantii s-au indreptat catre Palatul Parlamentului.

Piata Victoriei a fost „plina ochi” in jurul orei 10.30 – 11, iar liderii sindicalistilor indemnau la unitate si le spuneau protestatarilor sa nu se lase influentati de ploaie. Acestia au mentionat ca alti 2.000 de protestatari din Bucuresti s-au strans la Palatul Parlamentului

Cei care participa la protest au ascultat imnul Romaniei si alte cantece mobilizatoare.

„Uite in ce hal au dus tara in doi ani! Nu au raspuns ultimatumului, azi scapam de ei!”, striga cei prezenti in piata Victoriei.

In cursul diminetii, fiecare grup care intra in piata era aplaudat. Sindicalistii din toata tara i-au chemat si pe bucuresteni sa se alature protestului.”Sa vina si Bucurestiul!! Unde este Bucurestiul?!”

Jandarmeria Romana a precizat, intr-un comunicat, ca trei persoane au necesitat asistenta medicala, una dintre acestea fiind transportata la Spitalul Floreasca.

In jurul orei zece, peste 10.000 de oameni se stransesera in Piata Victoriei.

Protestatarii din Piata Victoriei au bannere pe care scrie „Du-te Basescu, dupa Ceausescu”, „Ne alungi din tara, javra ordinara”, „ERATA: Iesi afara, fiinta extraordinara”, „Istoria romanilor a inceput cu Traian si se poate termina tot cu Traian”, fluiera si huiduie, a anuntat Mediafax.

Premierul Emil Boc a facut cateva declaratii de presa la ora 11:15.

„Guvernul a facut exact ceea ce trebuie pentru a limita efectele crizei si a scoate Romania din recesiune. Din criza nu se iese cu populisme si masuri care sa agraveze situatia Romaniei”, a spus Boc.

Premierul a adaugat ca „economia arata semne ca suntem pe drumul cel bun si daca nu facem pasi inapoi avem sanse sa iesim din recesiune in 2011”

Intrebat daca membrii PDL vor vota in favoarea motiunii de cenzura, Boc a raspuns: „Exclus, exclus”.

Ministrul de Interne a instituit inca de marti seara alarma de gradul I in masurile de ordine si siguranta publica. Acest lucru implica „asigurarea conditiilor strict necesare pentru sporirea vigilentei si eficientei in executarea misiunilor permanente”, potrivit unui comunicat de presa al ministerului de Interne.

De asemenea, gradul I inseamna indeplinirea misiunilor temporare, determinate de evolutia evenimentelor, in timp cat mai scurt.