- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Popa, BNR: Cresterea creditarii ar putea fi sub 15% in acest an

21 Jan, 14:39 • Redactia DailyBusiness
Ritmul anual de crestere a creditarii ar putea fi in acest an sub cel prognozat anterior de banca centrala, de 15% in termeni reali, a declarat miercuri Cristian Popa (foto), viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la conferinta Euromoney de la Viena.
Popa, BNR: Cresterea creditarii ar putea fi sub 15% in acest an

„Este o incetinire semnificativa a creditarii, nu numai pentru populatie, ci si pentru companii. Relevant in acest sens este faptul ca avansul creditarii a ajuns de la 51% la aproximativ 30% intr-un interval redus de timp”, a spus Popa, citat de NewsIn.

El a adaugat ca trebuie analizat daca incetinirea creditarii vine in principal dintr-o cerere mai redusa sau dintr-o oferta mai restransa.

Ca tendinta, bancile de pe piata romaneasca se orienteaza dinspre finantarea externa spre atragerea si folosirea de surse interne, a mai spus oficialul BNR.

Cresterea creditului neguvernamental a incetinit puternic in ultimele luni, de la 63,4% in iunie 2008 pana la 50,5% in septembrie, 44,8% in octombrie si 38,3% in noiembrie, in termeni nominali.

In termeni reali, tinand cont de inflatie, cresterea creditarii s-a temperat de la 50,5% in iunie pana la 29,5% in noiembrie 2008, potrivit statisticilor BNR.