- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Preţul aurului va continua să crească, după recordul absolut înregistrat marţi. Ce spune preşedintele Rezervei Federale a SUA

07 Mar, 22:10 • Russo George
Preţul aurului a atins marţi un nivel record, iar specialiștii în metale prețioase consideră că acesta este doar începutul. Prețul unui gram de aur a crescut încă de la începutul anului 2024, iar marți a atins un nivel record.
Preţul aurului va continua să crească, după recordul absolut înregistrat marţi. Ce spune preşedintele Rezervei Federale a SUA

Preţul spot al aurului a crescut cu 0,8% la 2.130,79 dolari pentru o uncie, după ce a atins un record de 2.141,59 dolari uncia. Dintr-o perspectivă a analizei tehnice, aurul poate creşte către 2.180 dolari uncia.

„Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a spus Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.

Jerome Powell a dat de înțeles că o scădere a dobânzilor ar putea fi decisă în lunile următoare dacă inflația va continua să scadă. Ca atare, aurul spot a crescut cu 0,5%, până la 2.159,79 dolari/uncie, după ce a atins un maxim istoric de 2.161,09 dolari la începutul sesiunii. Dincolo de ocean, în SUA, contractele futures pe aur au câștigat cu 0,4%, ajungând la 2.167,00 dolari/uncie.

Potrivit lui Marcus Garvey, șeful Strategiei pentru mărfuri la Macquarie, citat de DC Business, ușoara slăbiciune a datelor economice din SUA a oferit o scuză pentru ca aurul să se întărească, dar amploarea creșterii pare exagerată, poate din cauza achizițiilor majore de contracte futures, un trend observat începând de vineri.

Citeşte şi: Creştere economică a României de 2,9% în acest an. Consultant Deloitte: „Cred că în 2024 există motive pentru optimism”

Indicele dolarului american a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultima lună după declarațiile lui Powell, care a subliniat, în egală măsură, că o modificare a politicii monetare este posibilă „dacă economia se dezvoltă conform așteptărilor”. Un dolar slăbit face aurul mai puțin costisitor pentru deținătorii altor valute.

Într-un dialog cu jurnaliștii, Neel Kashkari de la Fed a spus că ar fi înțelept ca, anul acesta, Rezerva Federală să reducă ratele doar de două ori, sau poate chiar o singură dată.

Prognoza mediană a oficialilor Fed din decembrie prevedea trei reduceri de dobândă în 2024, care ar scădea rata cheie a Fed la un interval de 4,5% la 4,75%, de la 5,25% la 5,5% în prezent. Rate mai mici cresc atractivitatea aurului, care este un activ cu randament redus.

Ca urmare, aurul se menține în apropierea maximelor sale, iar graficul prezentat mai jos sugerează o inversare a tendinței pe termen mediu care ar putea propulsa aurul la noi recorduri absolute.

Citeşte şi: Ce soluție are în plan Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. Este posibil un val de concedieri în masă