- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Primarii din România au pus gând rău luminițelor de Crăciun. De teama facturilor mari la electricitate, edilii sunt deciși să facă economie

27 Sep, 10:34 • Gabriela Andreescu
Criza energetică va afecta Sărbătorile de iarnă. Primarii din România sunt hotărâți să facă economii drastice la consumul de energie
Primarii din România au pus gând rău luminițelor de Crăciun. De teama facturilor mari la electricitate, edilii sunt deciși să facă economie

Primarii marilor orașe din România iau în considerare reducerea iluminatului festiv cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, de frica facturilor mari la electricitate.

Sărbătorile de iarnă își vor pierde din magia și strălucirea de altă dată. Primarii din marle orașe iau în considerare să strângă cureaua și iau măsuri pentru economisirea curentului electric.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, intenționează ca anul acesta să instaleze luminițe de Crăciun numai în parcuri, pentru a reduce la jumătate costurile privind iluminatul festiv.
Primarul a lansat o dezbatere publică în acest sens pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”

”Mă gândesc ca anul acesta, pe fondul crizei energetice și a creșterii prețurilor la energie, să fim mai cumpătați și să reducem la jumătate iluminatul festiv de sărbători. Stiu că ați apreciat calitatea iluminatului festid de anul trecut și vă mulțumesc. Astfel, ar urma să asigurăm iluminat festiv doar în parcuri. Voi ce credeți?Am adus vorba încă de pe acum despre iluminatul festiv pentru că astfel de lucruri se pregătesc din timp în #Sectorul6”, a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

În 2021, administraţia locala a sectorului 6 a plătit pentru luminițele de Crăciun circa 1,5 milioane lei.

„Ar fi un cost care ar fi cumva inoportun în acest context, pentru că este foarte mare și acei bani i-am putea folosi în proiecte de investiții. Dacă prețurile ar reveni la o valoare cât de cât mai normală, atunci acest cost ar fi mult mai ușor de justificat”, a spus primarul Ciprian Ciucu.

Primarii sunt hotărâți să reducă iluminatul decorativ de Sărbători
Primarii sunt hotărâți să reducă iluminatul decorativ de Sărbători

De asemenea, Primăria Municipiului Arad ia în considerare montarea unui număr mai mic de luminițe decorative pe străzi cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Conducerea municipalității a cerut o analiză a costurilor pentru a vedea ce măsuri trebuie să ia în lunile următoare.

„Punem în balanță cheltuielile și de consum. Nu cred că vom ajunge la situația extremă să nu avem iluminat festiv de sărbători, ci poate dimensiunea, să să știm cât mergem de mult din centru către celelalte cartiere”, a declarat Călin Bibarț, primarul Aradului.

Te-ar putea interesa și: Românii, anunțați că rămân fără energie electrică. Poliția Română lansează un nou apel către populație

Primarul municipiului Iaşi se raliază cauzei pornite de primarii marilor orașe și a anunţat că directorii instituţiilor din subordinea municipalităţii vor fi direct responsabili cu privire la evitarea risipei de energie în instituţiile respective. Edilul a apreciat că trebuie ţinute aprinse doar becurile necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Timişoara se află într-o situație puțin mai dificilă, asta din cauza faptului că intră în anul Capitalei Culturale Europene.

„Intrăm în anul Capitalei Culturale în care tema este tocmai lumina așa că nouă ne va fi foarte greu să ducem acest iluminat și va trebui să ducem această povara”, a anunțat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Nu toți primarii, însă, au același scop de economisere a energiei. Primăria Bistrița, spre exemplu,  face notă discordantă măsurilor de economisire pregătite de primarii marilor localități și a pregătit 186.000 de lei pentru instalațiile luminoase necesare iluminatului festiv din această iarnă. Municipalitatea vrea să achiziționeze 200 de șiruri luminoase cu LED-uri de culoare alb-rece și alte 200 de elemente de iluminat festiv pentru stâlpi, tot cu LED-uri, informează Gazeta de Bistrița.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult