- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Productia industriala a crescut cu 6,3% in primele 5 luni din 2008

08 Jul, 10:11 • Redactia DailyBusiness
Productia industriala a crescut cu 6,3% in perioada ianuarie-mai 2008, fata de acelasi interval din anul trecut, conform datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Productia industriala a crescut cu 6,3% in primele 5 luni din 2008

Majorarea a fost sustinuta de productia de energie electrica si termica, gaze si apa, care a inregistrat un avans de 8,7% si de industria prelucratoare, care a crescut cu 7,0%.

In perioada ianuarie-mai, industria extractiva a scazut cu 2,0%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Pe marile grupe industriale, cele mai importante cresteri s-au inregistrat in primele 5 luni, fata de aceeasi perioada din 2007, in industria bunurilor de capital (care a inregistrat un avans de 13,4%), industria bunurilor de uz curent (crestere de 10,2%), industria bunurilor intermediare (+3,1%) si industria energetica (+2,8%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 3,2%.

Productia industriala realizata in luna mai, comparativ cu aprilie, a inregistrat o crestere pe ansamblu cu 4,6%, bazata in special pe avansul industriei prelucratoare, de 5,4%, si al industriei extractive, de 2,1%. In mai fata de aprilie, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 5,5%.

Pe parcursul lunii mai s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor pe marile grupe industriale. Astfel, industria bunurilor de capital a inregistrat un avans de 9,8%, industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 8,3%, industria bunurilor de uz curent – cu 5,2%, iar industria bunurilor intermediare – cu 3,7%. Industria energetica a scazut cu1,6%.

In luna mai 2008 comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut cu 2,7%, crestere sustinuta in special de industria prelucratoare si de energia electrica si termica, gaze si apa.