- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Profilul lui Bernard Madoff, omul din spatele celei mai mari fraude din istorie

19 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Omul din spatele celei mai mari fraude financiare din istorie, Bernard Madoff, este un american cunoscut pentru actele sale de caritate, care isi prezenta firma de investitii drept una extrem de serioasa, una din putinele care se mai gasesc intr-o lume dominata de organizatii fantoma.
Profilul lui Bernard Madoff, omul din spatele celei mai mari fraude din istorie

Bernard Madoff s-a nascut in 1938, intr-o familie de evrei din New York. A fondat prima firma de investitii, Bernard L. Madoff Investment Securities, la 22 de ani, in 1960, cu suma de 5.000 de dolari, bani castigati in cadrul slujbelor de vara ca salvamar si instalator de stropitori.

Firma a devenit o afacere de familie, Peter, fratele sau, alaturandu-se lui Bernard 10 ani mai tarziu, nepotul, nepoata si doi fii ai lui Bernard lucrand de asemenea in cadrul firmei.

La inceputul anilor ’80, firma era una din cele mai mari companii de trading din America, iar valoarea activelor sale ajunsese in 2000 la 300 de milioane de dolari, scrie The Times.

Madoff a fost implicat in asociatia nationala a securitatii tranzactiilor, un organism de autosupraveghere a brokerilor si dealerilor, care a fondat mai apoi, in 1971, Nasdaq, bursa pe baza de afisaj electronic, al carui presedinte a devenit.

Madoff Investment Securities a deschis o sucursala in Londra, fiind una din primele companii americane care a tranzactionat pe piata de capital londoneza.

Madoff si sotia sa, Ruth, erau cunoscuti pentru actele lor de caritate. Prin intermediul fundatiei familiale Madoff, acestia au sprijinit teatre, colegii si fundatii de arta, actele de caritate fiind indreptate totodata catre organizatii caritabile evreiesti.

In ziua in care Madoff a fost arestat, activele fundatiei familiale au fost sechestrate. Ca urmare, fundatia caritabila Robert Lappin, care sponsoriza tinerii evrei ce doreau sa calatoreasca in Israel s-a inchis, banii folositi pentru finantarea calatoriilor provenind din fondurile Madoff.

Familia Madoff era foarte cunoscuta in cercurile evreiesti din New York si Florida, detinand case in cele mai exclusiviste locuri de pe tarmul estic al Americii, cum ar fi Hamptons si Palm Beach, iar Bernard Madoff si-a castigat multi dintre clienti din aceste cercuri influente.

Iata ce promitea firma lui Madoff, conform datelor postate pe site-ul companiei acestuia: „Intr-o era a organizatiilor fantoma, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC propune intoarcerea la vremurile de inceput ale lumii financiare: acelea in care numele proprietarului afacerii este postat pe usa. Clientii stiu ca Bernard Madoff este direct interesat sa mentina caracterul corect al trazactiilor pe care le face si standardele inalte de care intotdeauna a fost legat renumele sau”.

Martea trecuta, doi agenti FBI l-au arestat pe Madoff in apartamentul lui de 5 milioane de dolari din New York’s Upper East Side. In varsta de 70 de ani, acesta este pasibil de inchisoare de pana la 20 de ani si de o amenda de maxim 5 milioane de dolari, pentru ceea ce se spune deja ca este cea mai mare frauda financiara din istorie.

Conform New York Times, investigatorii FBI nu au gasit o dovada pana in prezent ca membrii familiei l-ar fi ajutat pe Madoff sa realizeze frauda. Fiii acestuia, Andrew si Mark, precum si fratele sau Peter ocupau pozitii de conducere in firma. Investigatorii au spus chiar ca unul din fiii lui Madoff avea o suma importanta de bani plasata in conturile administrate de acesta.

Frauda Madoff a condus la pierderi de 50 de milarde de dolari. In lumea financiara aceasta este cunoscuta drept o schema Ponzi. Schema promite oferirea de randamente fabuloase pentru investitiile participantilor la joc, in realitate castigurile primilor investitori fiind finantate din depunerilor ultimilor participanti la joc (pe sistemul folosit la o scara mult redusa si de schema Caritas).

In ziarul evreiesc Haaretz, un articol aparut in editia de joi avea titlul: „Tradarea lui Madoff: Viata bate antisemitismul”. „Madoff a reusit sa faca rau comunitatii iudaice intr-un mod la care antisemitii nici n-ar fi visat”, scrie in articol.

„Acesta a privat federatia evreiasca din Los Angeles de 11% din activele sale, adica 6 milioane de dolari. Prin actiunile sale a distrus imaginea fundatiilor de caritate de renume ce lupta pentru drepturile evreilor Israel, Europa de Est si America de Nord”.

Ce a determinat insa un om respectat in comunitatea sa sa produca o frauda de asemenea dimensiuni? Conform confesiunilor facute de Madoff, firma de investitii era falimentara de cativa ani buni. De asemenea, el le-ar fi spus fiilor sai ca dorea sa se predea singur autoritatilor, imediat dupa ce ar fi obtinut prin investitii sumele necesare pentru plata angajatilor si acoperirea altor datorii (200-300 milioane de dolari).

Madoff a reusit sa orchestreze cea mai mare frauda din istorie deruland activitatile de investitii de la un birou situat la un etaj separat de cel la care se afla sediul firmei sale.

In prezent, firma de audit Friehling & Horowitz, care a realizat rapoartele financiare pentru firma lui Madoff in anii anteriori, este de asemenea anchetata.

Madoff este in prezent anchetat, fiind sub arest la domiciliu.