- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Profituri record pentru băncile din România în 2023. Topul celor mai profitabile instituții bancare

18 Apr, 16:31 • Adrian Popovici
Băncile din România au încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 miliarde de lei, cu 35% peste 2022. În medie, profiturile instituțiilor bancare s-au plasat între 14 și 15%.
Profituri record pentru băncile din România în 2023. Topul celor mai profitabile instituții bancare

Anul 2023 a fost cel mai bun an pentru băncile care își desfășoară activitatea în România. După cum arată datele Băncii Naționale a României, pe piața din țara noastră sunt active 32 de bănci care, împreună au reușit să acumuleze un profit de 14 miliarde de lei, după cum arată Antena 3 CNN.

O analiză a statisticilor legate de profiturile pe care le-au acumulat băncile din România arată că între 2023 și 2022 a fost înregistrată o creștere de 35%. În plus, în medie, fiecare bancă a raportat un profit cu 14-15% mai mare.

Datele indică faptul că Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank au fost marii câștigători din 2023, profiturile lor cumulate ridicându-se la aproximativ 6,7 miliarde de lei. Mai exact, doar două bănci au reușit să strângă jumătate din tot profitul sistemului bancar din România.

În topul 5 celor mai profitabile bănci din România se află și BRD şi ING Bank. În total, cele cinci bănci au câștigat aproape 10 miliarde de lei.

Te-ar putea interesa și: Unde poți investi 5.000 de lei, ca să câștigi 500 de lei pe an: „Pierdem dacă ţinem banii în bănci”

Dobânzile, principala sursă de profituri pentru băncile din România

Dobânzile obținute din credite sunt principala sursă de câștig pentru aceste instituții bancare. Pentru împrumuturile în lei, aceste dobânzi au rămas, anul trecut, la niveluri ridicate, deși inflația a scăzut pe parcursul de la 14,5% în martie la 6,6% în decembrie 2023.

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, explică faptul că încă nu este clar când vor scăderea dobânzile și asta deoarece această decizie depinde de politicile pe care le vor aplicat oficialii Băncii Naționale și cei din Guvern.

„Când vor scădea dobânzile (bancare) e greu de spus, pentru că e un joc între Guvern și Banca Națională. Banca Națională spune că nu poate să reducă dobânda de politică monetară (orientativă pentru băncile comerciale, n.r.), pentru că inflația este încă ridicată. Guvernul, la rândul lui, este generator de creștere de inflație prin introducere de impozite și taxe. Ați văzut, legat de acciză, și creșterea prețurilor la carburanți.

Și atunci băncile profită de această situație. Cine pierde? Pierd foarte multe firme românești, care se împrumută la băncile din România, precum și populația care are credite.

Ar trebui, totuși, ca între Banca Națională și Guvern să fie o înțelegere: Guvernul să nu mai genereze inflație prin creștere de impozite și taxe, iar Banca Națională să reducă dobânda de politică monetară. Pentru că, dacă rămân la jocul acesta, pierd și românii, pierd și firmele românești, iar băncile, după cum vedeți, câștigă foarte mult comparativ cu băncile din alte țări”, explică acesta.

Citește și: Economiile românilor, sursă de profit pentru bănci. În timp ce oferă dobânzi aproape de 0% pentru conturile curente, ele primesc 6% de la BNR

Tags: