- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Protectia consumatorului european: Bancile din Romania ar fi fost mult mai castigate daca aplicau OUG 50 si nu intrau in dispute cu clientii

16 Dec, 00:01 • gecad.net
Bancile nu ar fi trebuit sa se lupte atat de mult pentru ca Ordonanta 50/2010 sa nu se mai aplice contractelor de credit in derulare, pentru ca disputele pe care le au cu clientii pe aceasta tema si curentul negativ de opinie creat impotriva lor le va costa mult mai mult pe termen lung, este de parere Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania.
Protectia consumatorului european: Bancile din Romania ar fi fost mult mai castigate daca aplicau OUG 50 si nu intrau in dispute cu clientii

Centrul European al Consumatorilor din Romania face parte din European Consumer Centres Network (ECC-Net – Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor), organism constituit la nivelul UE care ofera consultanta cetatenilor europeni cu privire la drepturile lor in calitate de consumatori si facilitand solutionarea problemelor intampinate, in special in cazurile in care au facut achizitii intr-un alt stat european (transfrontalier).

Miercuri, deputatii din Comisia Buget, Finante si Banci au decis ca majoritatea prevederilor OUG 50/2010 sa nu se aplice creditelor aflate in derulare.

Bancile nu ar trebui sa rasufle usurate si sa considere ca organismele de protectie a consumatorului „nu vor mai fi cu ochii pe ele daca unele din prevederile OUG nu se vor mai aplica contractelor in derulare. Mediatizarea disputelor pe care clientii le-au avut cu bancile pe tema OUG 50 le va costa mult mai mult decat daca ar fi aplicat prevederile Ordonantei”, a spus Resmerita.

Batalia pe OUG 50 nu este incheiata inca, deoarece urmeaza sa vedem care va fi votul din Parlament, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit acestuia, in Parlament vor putea fi discutate separat si amendamente care au fost respinse de comisii, iar cele care au fost adoptate pot fi scoase din lege.

In plus, remarca el, amendamentul adus de deputatii PD-L nu anuleaza toate drepturile conferite de ordonanta pentru contractele de credit in derulare. „Actele aditionale incheiate de banci cu clientii raman valabile, iar comisionul de rambursare anticipata ramane valabil atat pentru contractele vechi, cat si pentru cele noi”, a spus Resmerita.

In mai multe randuri o parte a guvernantilor au atras atentia ca FMI cere Romaniei ca OUG 50 sa nu se aplice creditelor in derulare, lucru confirmat si de delegatia FMI cu ocazia ultimei vizite in Romania.

Lui Resmerita i se pare regretabila insa implicarea FMI in legislatia locala, luand in calcul ca nu exista inca un raport obiectiv care sa estimeze eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi bancile dupa implementarea OUG 50 si impactul asupra bugetului de stat, punctul de interes al FMI.
[quote=Razvan Resmerita, despre votul din comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a indicat ca OUG 50 n-ar trebui sa se aplice creditelor in derulare]Comisia Europeana nici nu s-a pronuntat inca asupra Ordonantei, asa incat introducerea amendamentului de catre deputati este chiar deplasata[/quote].
In opinia lui Resmerita, amendamentul nu rezolva problema bancilor care au intrat in conflict cu clientii pe tema OUG 50, pentru ca majoritatea plangerilor vizeaza si clauze abuzive din contractele de imprumut, care erau interzise si de legi anteriorare.

Procesele intentate de clienti vor putea continua asadar, chiar daca majoritatea prevederilor Ordonantei 50 nu se va aplica si pentru creditele in derulare.

Miercuri, deputatii din Comisia de Buget-Finante au hotarat ca prevederile OUG 50 sa nu se aplice pentru creditele in derulare

„Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta”, potrivit amendamentului aprobat de deputati, citat de Mediafax.

Amendamentul mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.

Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, „cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

ECC Romania supravegheaza implementarea directivelor europene in legislatia locala.

Centrul este cofinantat de Comisia Europeana si de Guvernul Romaniei prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. ECC Romania este sprijinit logistic de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).