- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin. Banca a fost blocată în Rusia și nu poate să își scoată profiturile din țară

27 Feb, 19:15 • Cornel Ghimeșan
Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin. Banca a fost blocată de regimul de la Kremlin și nu își poate scoate profiturile record din Rusia.
Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin. Banca a fost blocată în Rusia și nu poate să își scoată profiturile din țară

Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin. Raiffeisen Bank este una dintre puținele bănci occidentale care a rămas în Rusia, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Citește și BCR şi Raiffeisen Bank au dat lovitura! Ce trebuie să ştie clienţii din România ai celor două bănci cu capital austriac

Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin

În timp ce rivalii occidentali au venit şi au plecat din Rusia, Raiffeisen Bank şi-a lăudat predictibilitatea business-ului din această țară. Cu toate acestea, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Raiffeisen Bank s-a trezit blocat, potrivit ZF. 

Acum banca este prinsă în strânsoarea regimului de la Kremlin, ale cărui politici îi permit să obţină profituri fără record, împiedicând totodată ca aceste câştiguri să părăsească teritoriul rus.

La începutul lunii februarie, Raiffeisen Bank a realizat un profit de 3,6 miliarde de euro în 2022, comparativ cu 1,4 miliarde de euro în anul precedent. 2,2 miliarde de euro din această sumă, mai mult de 60%, au fost atribuite afacerilor din Rusia şi Belarus.

„Avem rezultate foarte, foarte bune, pe de o parte, dar, pe de altă parte, probleme enorme”, a declarat CEO-ul Johann Strobl.

Anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina, acţiunile Raiffeisen Bank au scăzut cu peste 40%.

Îngrijorările lui Johann Strobl au fost confirmate săptămâna trecută, atunci când a apărut vestea că Trezoreria SUA cercetează Raiffeisen cu privire la afacerile sale ruseşti. Acest lucru înseamnă că Raiffeisen Bank este acum în vizorul autorităţilor de reglementare, dar şi al politicienilor.

Un director executiv al Raiffeisen Bank a declarat că banca se ocupă acum de 40-50% din toate fluxurile de bani dintre Rusia şi restul lumii.

„Nici o altă bancă occidentală nu este atât de profund încorporată în sistemul financiar rus”, a declarat Marcus How, head of research la compania de consultanţă VE Insight.

OFAC, scrisoare către Raiffeisen

În luna ianuarie a acestui an, OFAC a cerut băncii austriece să clarifice operațiunile cu plăți dar și procesele aferente menținute de către RBI, în contextul războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

OFAC dorește detalierea de către Raiffeisen a expunerii la Rusia, zona Donbas, Ucraina și Siria, în mod special tranzacțiile anumitor clienți. Informațiile au venit în anonimat pentru Reuters.

Biroul de control dorește un răspuns pînă la finalul lunii februarie 2023. Avocații grupului bancar austriac doresc negocierea unei extinderi a termenului, dorind să trimită informațiile cerute în trei tranșe – aprilie, mai și iunie.

De la începutul războiului, titlurile Raiffeisen Bank au înregistrat o scădere totală de 19%. În România, banca operează de 25 de ani, oferind servicii către 2,3 milioane de clienți, perosne fizice și juridice.

Johann Strobl, Directorul general al Raiffeisen Bank , a declarat în urmă cu puțin timp faptul că se examinează opțiunile cu privire la afacerile din Federația Rusă. Acesta a subliniat faptul că orice mișcare este destul de complicată, asta ca urmare a declarației băncii care susținea că „nu este un banc de cârnați” care să se poată închide peste noapte.

Citește și Raiffeisen Bank, partener în programele IMM! Peste 2.300 credite au fost acordate
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult