- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen: BNR ar putea sprijini economia reducand nivelul RMO la lei cu 2 p.p.

30 Jan, 13:16 • Redactia DailyBusiness
Banca centrala ar putea sa decida, in sedinta de miercuri, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei cu 2 puncte procentuale, de la 18% pana la 16%, luand in calcul ca activitatea economica da semne de incetinire, estimeaza Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Raiffeisen: BNR ar putea sprijini economia reducand nivelul RMO la lei cu 2 p.p.

Acesta preconizeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va reduce dobanda cheie in sedinta de politica monetara de pe 4 februarie, aceasta masura neavand un efect imediat asupra dobanzilor practicate de banci.

Pe de alta parte, analistii bancari sustin ca diminuarea dobanzii cheie se transfera la nivelul dobanzilor bancare cu efect intarziat, respectiv de cateva luni.

Reducerea nivelului rezervelor minime ar avea insa avantajul de a injecta rapid lichiditate in sistemul bancar, ceea ce ar putea conduce la scaderea dobanzilor de pe piata monetara aproape de nivelul ratei dobanzii cheie, de 10,25% pe an, si implicit, la scaderea dobanzilor bancare la credite. In prezent, dobanzile pe piata monetara se situeaza in jurul a 14-15% pe an.