- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Retailul a scazut cu 10% in mai fata de aprilie, dar a crescut fata de anul trecut

08 Jul, 12:20 • Redactia DailyBusiness
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut in mai cu 10% fata de luna precendenta, dar a inregistrat un avans de 7,6% fata de perioada similara a lui 2007, conform datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta valoare nu include rezultatele comertului cu autovehicule si motociclete.
Retailul a scazut cu 10% in mai fata de aprilie, dar a crescut fata de anul trecut

Cresterea fata de anul trecut este sustinuta in special de vanzarea de produse nealimentare (+11,9%), cat si de a celor alimentare, tutun si bauturi (+2,9%).

Veniturile obtinute din activitatea de servicii de piata pentru populatie au fost, in mai, cu 11,6% mai mari decat in luna corespunzatoare a anului trecut si cu 24,9% mai mari decat in luna aprilie 2008.

In primele cinci luni ale anului s-a inregistrat o majorare de 13,1% a castigurilor din vanzarile de produse alimentare, tunun si bauturi si de 16,9% a celor din produse nealimentare, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceste majorari au determinat cresterea cu 15,1% a volumului cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul in primele cinci luni ale anului.

In ceea ce priveste vanzarile de autovehicule, acestea au crescut cu 18,8% in luna mai, fata de luna similara a anului anterior. Aceasta crestere a fost principala cauza a cresterii cu 18,4% a venitului total obtinut din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule.

Fata de primele cinci luni ale lui 2007, in intervalul similar din acest an, comertul cu carburanti a urcat cu 18,3%, iar cel cu autovehicule a evoluat cu 36,7%.